nieuws

‘Verzekeraars schakelen te snel particuliere recherche in bij letselschade’

Branche 2731

‘Verzekeraars schakelen te snel particuliere recherche in bij letselschade’

Verzekeraars die schadeclaims uitkeren aan verkeersslachtoffers schakelen te snel particuliere recherchebureaus in voor fraudeonderzoeken. Dat zeggen althans meerdere deskundigen in de komende uitzending van De Monitor, zondagavond op NPO 2. Thema van het programma: hoe een verkeersslachtoffer tot fraudeur wordt bestempeld. 

De Monitor heeft een uitgebreide vooraankondiging van de uitzending van zondagavond gepubliceerd. Slachtoffers vertellen in de uitzending hoe ingrijpend het is om te worden geschaduwd en hoe groot de inbreuk is op hun privacy.

Facebook
‘Verdachte’ foto’s op Facebook zijn vooral bij whiplashpatiënten aanleiding tot rechercheonderzoek, zo laat het onderzoek van het programma zien. Een opeenstapeling van foutieve interpretaties kan echter ten onrechte leiden tot verdenking van fraude en het opstarten van een fraudeonderzoek, stelt jurist Arnold Roosendaal van kennisinstituut TNO. “Een slachtoffer heeft bij voorbaat de schijn tegen en foto’s op Facebook moeten vervolgens bevestigen dat er gefraudeerd wordt.”

Tennis
De Monitor laat verschillende verkeersslachtoffers zien die door hun verzekeraar worden gewantrouwd. Bijvoorbeeld iemand met ernstige whiplashklachten, van wie de verzekeraar vermoedt dat hij fraudeert omdat er op de website van de lokale tennisvereniging een foto van hem staat op de tennisbaan.

Het onderzoeksprogramma legde aan het Verbond de vraag voor hoe vaak verzekeraars particuliere recherchebureaus inschakelen voor een observatieonderzoek. Maar het Verbond heeft geen compleet overzicht en bovendien kan en mag de koepel van verzekeraars de informatie niet verstrekken, zo laat woordvoerder Rudi Buis aan het programma weten.

Reageer op dit artikel