nieuws

Marco Knitel (Uber): ‘Echte innovatie komt van de beste mensen’

Branche 3477

Marco Knitel (Uber): ‘Echte innovatie komt van de beste mensen’

“Innovatie binnen bestaande bastions is lastig. Echte innovatie komt namelijk vaak van een kleine groep, zeer gemotiveerde en well skilled mensen.” Was getekend Marco Knitel, Operation Manager Netherlands bij Uber, de bekende taxi-app die de wereldwijde taximarkt op zijn kop heeft gezet. Knitel is een van de sprekers tijdens am:innosurance op 28 juni in Maarssen en licht alvast een tipje van de sluier op.

Duidelijke taal dus van de vaderlandse Uber-baas. “Maar het is wel zo. De traditionele, logge organisaties zijn bijna niet te veranderen. Maar je kan wel binnen het bedrijf een eigen, geïsoleerde omgeving opzetten. Van daaruit kun je innovatie stimuleren met een team van slimme mensen. Bij Uber sturen we zo’n groep mensen dan op een workation, een werkvakantie. Ze gaan naar een inspirerende omgeving waar het hele team zich goed voelt en waar ze mooie dingen creëren.”

Lat hoger
Volgens Knitel is de samenstelling van een team essentieel. “De lat moet telkens hoger komen te liggen. Iedere nieuwe werknemer moet beter zijn dan de laatste die je hebt aangenomen. En dus ook beter dan jezelf. Dat vergt natuurlijk een totaal andere mindset, omdat zoiets moeilijk is te erkennen. Daarom moet die lat voor het personeel, die hiring bar, steeds maar hoger te komen liggen. Grote bedrijven als Google en Amazon doen dat ook, en moet je eens zien hoe succesvol ze zijn.”

Het is sowieso goed om eens anders naar je bedrijf te kijken, zegt Knitel. “Een andere manier van werken, vergt natuurlijk ook een andere manier van denken. Dus er zal een cultuurslag plaats moeten vinden. Daarbij is het vooral van belang om er niet te lang mee te wachten, omdat je anders de aansluiting mist.”

Construct of disrupt?
Onlangs vertelde Imran Gulamhuseinwala, global partner EY Financial Services, aan amweb dat het doel van FinTechs tegenwoordig niet meer is om te disrupten, maar dat ze tegenwoordig willen samenwerken met banken en verzekeraars, ook wel constructen genoemd. Knitel is het grotendeels eens met de uitspraak van Gulamhuseinwala. “Ik ben het eens met zijn voorbeeld. Ik ga alleen graag nog een stapje verder door te zeggen dat de constructors inderdaad bestaande bedrijven willen helpen of met ze willen samenwerken. De disruptors zijn daar in mijn ogen een succesvolle variant op, de vervolgstap. Zij doen het dusdanig goed dat ze op eigen benen kunnen staan en geen hulp van een grote organisatie nodig hebben.”

Event
Andere sprekers op am:innosurance zijn onder andere Roger Peverelli, partner bij adviesbureau VODW en expert op het gebied van strategie en innovatie in de financiële dienstverlening, en Ivar Wiersma, Head of Innovation bij ING. Wiersma gaat samen met het publiek op zoek naar het antwoord op de vraag ‘blockchain; hype of niet?’ Jan Pieter van der Helm, director Financial Services bij onderzoeksbureau IG&H, houdt met zijn collega Bart Hesselmans een verhaal over ‘oud denken’. Futurist en trendwatcher Richard van Hooijdonk neemt je tenslotte mee naar het bedrijf van de toekomst: de hyperconnected insurance company en bespreekt de technologische ontwikkelingen die de sector zullen raken.

Reageer op dit artikel