nieuws

Goed zicht op bedrijfsrisico’s geeft ondernemers ruimte om te focussen op kansen en doelen

Branche 340

Goed zicht op bedrijfsrisico’s geeft ondernemers ruimte om te focussen op kansen en doelen

Ondernemers zijn continu op zoek naar kansen in de markt. Maar wie slim onderneemt, houdt zich ook bezig met de risico’s, zegt Jack Hommel, directeur bij Avéro Achmea. En daar ligt een belangrijke rol weggelegd voor financieel adviseurs.

Risicomanagement was binnen het mkb lange tijd een ondergeschoven kindje, maar nu lijkt er een kentering op te treden. Waardoor komt dat?

Hommel: “Ondernemers zijn van nature liever bezig met kansen dan met risico’s. Ze lijken nu echter steeds beter in te zien dat de bedrijfscontinuïteit in gevaar komt als ze zich niet ook met hun risico’s bezighouden. Door risico’s te managen kun je de kans op schade verminderen en een bewuste keuze maken of je een risico misschien wilt uitbesteden. Ook is er in de keten, vooral vanuit grote bedrijven, steeds meer druk om inzicht te geven in hoe je omgaat met risico’s.”

Hoe kun je de risico’s van ondernemers het best inzichtelijk maken?
“De meeste financieel adviseurs maken gebruik van een vragenlijst die ze doorlopen met een ondernemer. Maar wij denken dat juist ook het personeel veel kan zeggen over de risico’s in de dagelijkse praktijk: denk bijvoorbeeld aan de schoonmaker in een ziekenhuis die ziet dat er ’s avonds vaak een medicijnkast open blijft staan, of aan een HR-medewerker die voorziet dat er bij groei niet voldoende opgeleid personeel te vinden is. Daarom ontwikkelden we bij Avéro Achmea De Ruimtemakers, een programma waarmee de adviseur ook met het personeel in gesprek gaat over bedrijfsrisico’s. Daardoor ontstaat er een compleet beeld van de risico’s en krijgt de ondernemer letterlijk ruimte in zijn hoofd om zich weer te focussen op kansen en doelen.”
Meer informatie
www.voorzie.nl/de-themas/risicomanagement
www.deruimtemakers.nl

Reageer op dit artikel