nieuws

Top Aegon (zeven mensen) verdiende in 2015 € 15 mln

Branche

Top Aegon (zeven mensen) verdiende in 2015 € 15 mln

Voor het Management Board van Aegon (bestaande uit zeven functionarissen) heeft de kassa in 2015 weer flink gerinkeld. Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts en financieel directeur Darryl Button kregen bijna een extra jaarsalaris aan bonussen bijgeschreven op de bankrekening. Dat blijkt uit het jaarverslag van de verzekeraar, dat vrijdag is gepubliceerd.

Het Management Board van het wereldwijde Aegon bestaat naast Wynaendts en Button uit de CRO van Aegon en uit de vier CEO’s van Aegon USA, Aegon Nederland (Marco Keim), Aegon UK en Aegon Central & Eastern Europe.

Voor deze club was in 2015 € 15,2 miljoen aan beloning beschikbaar. Dat is iets meer dan de €14,9 miljoen in 2014. Zo’n € 6 miljoen daarvan bestaat uit vaste beloning, € 5 miljoen uit variabele beloning en de rest gaat op aan pensioen en andere benefits.

Bonus
Wynaendts kreeg een bonus van € 923.000 euro. Daarvan wordt de helft in contanten uitgekeerd en de andere helft in aandelen Aegon. De bonus komt bovenop zijn vaste salaris van € 1,15 miljoen. Button, die vorig jaar voor € 991.000 op de loonlijst stond, kreeg een bonus van € 784.000. Van de andere vijf functionarissen staan de cijfers niet gespecificeerd in het Annual Report.

De bestuurders krijgen 40 procent van het bedrag direct. De rest wordt gespreid over drie jaar betaald, als de resultaten van Aegon voldoen. De bonussen zijn hoger dan een jaar eerder. Aegon benadrukte dat de verhoging van Button een wisselkoerseffect betrof.

Rechtvaardigen
Met ingang van 2015 zijn de bonussen voor de meeste bedrijven in de financiële sector beperkt tot maximaal 20 procent van het vaste jaarsalaris. De bonus voor bestuursvoorzitter Wynaendts bedroeg echter krap 80 procent van zijn basissalaris. Het zelfde gold voor Button. Een woordvoerder legde uit dat Aegon voor meer dan 75 procent buiten Nederland actief is. Om die reden zijn de bonussen voor de top van Aegon tot maximaal 100 procent van het salaris wettelijk te rechtvaardigen.

Reageer op dit artikel