nieuws

Schikking van € 1,2 mld voor Fortis-beleggers

Branche

Schikking van € 1,2 mld voor Fortis-beleggers

Voor gedupeerde Fortis-beleggers word een schikking van € 1,2 mld beschikbaar gemaakt. Dat is de uitkomst van een schikking die beleggersvereniging VEB heeft getroffen. Ageas, zoals Fortis sinds 2010 heet, erkent overigens met de schikking niet dat er fouten zijn gemaakt.

Het is volgens de VEB de grootste Europese schikking ooit voor gedupeerde beleggers. De meeste particuliere beleggers die lid zijn van de VEB ontvangen door de schikking zo’n 10% tot 15% van de geleden schade. Ook niet-leden kunnen ‘een redelijke compensatie’ tegemoet zien, meldt VEB. De zaak vindt zijn oorsprong in 2007 en 2008 toen Fortis kapitaal ophaalde bij aandeelhouders voor de aankoop van ABN Amro, maar raakte vervolgens in de problemen door de grote hoeveelheid probleemkredieten bij ABN.

Meerdere claimorganisaties en VEB probeerden vervolgens om (een deel van de) geleden schade terug te halen. Met de schikking komt daar nu een einde aan. “De vandaag aangekondigde schikking is een belangrijke stap op weg naar compensatie voor tienduizenden gedupeerde aandeelhouders. Voor Ageas en de huidige aandeelhouders betekent de schikking het slotakkoord van een moeilijke en onzekere periode”, zegt VEB-directeur Paul Koster.

Ook Bart de Smet, CEO van Ageas, is tevreden over de uitkomst: “Ik ben zeer verheugd dat we samen met de vertegenwoordigers van de claimanten tot deze billijke regeling zijn gekomen voor diegenen die getroffen werden door de gebeurtenissen rond Fortis in 2007 en 2008. We hopen dat zij die voor deze schikking in aanmerking komen tevreden zullen zijn met de uitkomst, en dat op deze manier Ageas, zijn stakeholders en alle betrokkenen deze moeilijke en onzekere periode kunnen afsluiten.”

Reageer op dit artikel