nieuws

Leo de Boer: ‘Tijdperk voor veranderingen is aangebroken’

Branche

Leo de Boer: ‘Tijdperk voor veranderingen is aangebroken’

“Kennis is een vergankelijk iets. Het is de kunst om het toe te passen in een veranderende wereld.” Met deze wijsheid opende Jeroen Breen, directeur van het Koninklijk Actuarieel Genootschap & Actuarieel Instituut, als dagvoorzitter het 16e Actuariaat Congres. “Maar het is vooral belangrijk om zowel het emotionele als het financiële vermogen tot vernieuwen te bezitten.” Vernieuwen, en het vermogen daartoe, was hét onderwerp van de dag.

Nadat Breen dit op iedereen heeft laten inwerken, is het podium -na een kort Lang zal hij leven-  voor de jarige Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars. De Boer begint zijn verhaal met het benoemen van de drie innovatieniveaus die er volgens het Verbond zijn. “Verzekeraars zitten nu nog op een incrementeel niveau, leren in een gestaag tempo telkens wat meer. Maar FinTech-bedrijven en disruptors  zijn al een stuk verder. Daarom is het tijd om vaste patronen te doorbreken.”

Veranderingen
Volgens de Verbondsdirecteur is het tijdperk van de veranderingen aangebroken. “Zo’n tien jaar geleden hadden we een blije business. De zaken gingen goed en er was weinig reden tot klagen. Tussen 2006 en 2012 was er vooral boosheid. Er was veel kritiek op onze branche en het vertrouwen heeft een paar flinke klappen gehad. Sinds die tijd is het een kwestie van herpakken en bouwen aan vernieuwd vertrouwen, kijken waar de business is en een meer maatschappelijk rol spelen.”

De veranderingen die De Boer aankaart, zorgen voor een aantal trends in de verzekeringswereld. Zo zorgen technologie en digitalisering niet alleen voor veranderingen in de samenleving, maar ook in de branche. “De klantbehoeften veranderen hierdoor, maar ook de operatie en businessmodellen van bedrijven. Daar moeten we niet te licht over denken. Ook risicosolidariteit verandert doordat we meer data-inzicht hebben. Daarnaast zien we in de economie een langdurig lage rente, een veranderende arbeidsmarkt omdat de economie dynamischer en flexibeler wordt. En ook is de deeleconomie in opkomst, waardoor risico’s veranderen.”

Onderzoek
Uit een onderzoek dat het Verbond eind 2015 onder haar leden heeft gehouden, blijkt dat de aangesloten verzekeraars innovatie en digitalisering hoog op de agenda hebben staan en dat het belang van verdienmodellen een flink aantal plaatsen lager staat. “Het is natuurlijk positief dat bedrijven het hoog op de agenda hebben staan”, vertelt De Boer. “Ik vind het veel positiever dat meer dan de helft van de verzekeraars (zo’n 60%) heeft aangegeven er medewerkers of zelfs hele afdelingen voor te hebben.”

De Boer refereert ook nog aan het onderzoek dat TNO in 2013 op verzoek van het Verbond heeft uitgevoerd. Volgens het onderzoeksbureau had verzekeringsbranche te weinig feeling met technologie en werd er teveel op een ‘old school’ manier gewerkt. Volgens De Boer is er een hoop verbeterd, maar is men er nog niet. “TNO heeft onlangs weer een onderzoek uitgevoerd, waarvan we eind mei de resultaten willen presenteren.”

Reageer op dit artikel