nieuws

‘Kinderen die niet leren over geld hebben twee keer zo vaak betalingsachterstand’

Branche

‘Kinderen die niet leren over geld hebben twee keer zo vaak betalingsachterstand’

Volwassen die als kind niet van hun ouders hebben geleerd hoe ze met geld om moeten gaan, kampen op latere leeftijd twee keer zo vaak met een betalingsachterstand. Betalingsproblemen komen dan zelfs drie keer zo vaak voor. Dat blijkt uit onderzoek van Nibud.

Het Nibud heeft een aantal feiten op een rijtje gezet. Zo blijkt onder meer voor mensen die aangeven van hun ouders te hebben geleerd met geld om te gaan, dat zij als volwassene:

  • Makkelijker rondkomen (59% vs. 36%);
  • Minder betalingsachterstanden hebben (29% vs. 61%);
  • Minder betalingsproblemen hebben (15% vs. 48%);
  • Vaker sparen (84% vs. 69%);
  • Verantwoorder aankoopgedrag vertonen (82% vs. 70%).

Voorbeeldgedrag
Het Nibud ziet ook een duidelijke positieve relatie met het voorbeeldgedrag van ouders. Het instituut schrijft: “Consumenten die vinden dat hun ouders tijdens hun jeugd goed met geld omgingen, gaan later zelf ook goed met geld om. 77% van de volwassenen zegt dat zij ouders hebben die zelf goed met geld konden omgaan. 80% van de volwassenen zegt dat zij als kind van hun ouders hebben geleerd met geld om te gaan en 80% geeft aan dat zij zak- en/of kleedgeld hebben gekregen als kind.”

Reageer op dit artikel