nieuws

Aan tafel met Gerard Kemkers: leiderschap als coach

Branche

Aan tafel met Gerard Kemkers: leiderschap als coach

Geen betere plek om bij Gerard Kemkers aan tafel aan te schuiven dan in het walhalla van de Nederlandse topsport: Papendal in Arnhem. Hier kwamen op donderdag 18 februari twaalf topadviseurs bijeen om zich door de legendarische schaatscoach te laten inspireren over leiderschap.

Iedereen kent Gerard Kemkers als ex-schaatser, maar vooral als ex-schaatscoach, in welke rol hij jonge talent naar ongekende wereldsuccessen heeft begeleid. Nu is hij performance-manager bij voetbalclub FC Groningen. Hier wil hij een omwenteling teweegbrengen in het denken over topsport en met name de mentale begeleiding van jong voetbaltalent. Wat kan de financiële sector leren van zowel zijn enorme ervaringen als succesvolle schaatscoach als van zijn nieuwe ambities in de voetbalwereld? En hoe kunnen we de vertaalslag maken naar de nieuwe eisen die de veranderende tijden stellen aan de rol van leiderschap?

Leren van teleurstellingen
Kemkers heeft niet alleen successen gekend. “Maar juist vanuit dieptepunten ga je leren,” zegt hij vol overtuiging. Om dat aan te tonen, haalt hij toch wel met pijn in zijn hart de herinneringen op aan zijn dramatische val op de 10 kilometer tijdens de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary en aan de beruchte ‘zwabbervoet’ die hem noodzaakte al op zijn 23e te stoppen met zijn schaatscarrière. “Van de val heb ik geleerd dat je als coach een topsporter niet moet afremmen als hij in zijn ritme zit. Van de zwabbervoet heb ik geleerd welke rol de media spelen en dat identiteitsproblemen een aspect van topsport zijn. Dat zijn cruciale ervaringen, die je later als coach meeneemt in de begeleiding van andere sporters.”
Het vormen van karakter
“Dit is het Huis van de Olympische Spelen”, zegt Kemkers, wijzend op de omgeving. “Hier leggen onze topsporter de lange weg naar Rio af. Hun begeleiding is de afgelopen jaren volledig gericht op innovatief denken, op het beste uit jezelf halen en op presteren op het scherp van de snede. Dat is topsport.” Dezelfde zorgvuldige en intensieve voorbereiding wil Kemkers introduceren in het voetbaldenken van het jonge toptalent bij FC Groningen. Die drive is in de voetbalwereld vaak nog te mager, maar wel onmisbaar om het karakter te vormen dat voor topsport nodig is, zegt Kemkers. “Daarnaast is voetbal gewoon vakmanschap”, voegt hij toe. “In het concept van het nieuwe topsportzorgcentrum van FC Groningen past dan ook een voetbal-vakopleiding, met een eigen en nieuw curriculum.”

De kracht van het team
Als een van de hoofdthema’s in het leidinggeven als coach noemde Kemkers ‘de kracht van het team’. Deze kracht wordt bepaald door samenwerking en samenstelling. Als voorbeeld noemt hij het Nederlands elftal tijdens de WK Voetbal van 2014, “dat op beide punten toch goed scoorde, net als het Nederlandse damesteam op het WK Handbal 2015. Je ziet dat het werkt, gretige jongeren, samen met gevestigde toppers in één team. Vooral als de toppers zich willen ontfermen over de jongeren. Ook schaatsen kent een teamdiscipline: de ploegenachtervolging. Tijdens de Olympische Spelen in Vancouver in 2010 haalde ons mannenteam teleurstellend brons. Toch was het samengesteld uit drie absolute wereldtoppers. Zo zie je, de beste drie individuen in één team zetten, is geen garantie voor succes. De doodzondes van dit team waren arrogantie, maar ook gebrek aan eenheid en communicatie. Een afknapper, maar wel weer heel leerzaam!”
Mentale kracht
Na een korte rondleiding door Papendal zette Kemkers zijn presentatie tijdens de lunch gewoon voort. Omgaan met tegenslagen was een van zijn andere hoofdthema’s: hoe leer je jonge talenten het vertrouwen in zichzelf niet te verliezen als het even tegenzit? Het ontwikkelen van mentale kracht is voor Kemkers dan ook een van de andere cruciale taken in de rol van coach.

In 2016 staat het thema leiderschap centraal bij ‘De waarde van advies’. Rondom dit thema organiseren we vijf Keukentafelsessies met telkens een andere leider als tafelgast. Op 25 mei staat ons symposium gepland. Daar zijn enkele van deze leiders opnieuw te gast.

 

Reageer op dit artikel