nieuws

Verzekeraars ondersteunen handel in bont en exotisch leer

Branche

Verzekeraars ondersteunen handel in bont en exotisch leer

De tien grootste levensverzekeraars in Nederland investeren samen voor in totaal € 1mld in zes modehuizen die bont, krokodillen- en slangenleer verwerken in onder meer kleding, tassen en schoenen.

NN Group, APG (moederbedrijf van Loyalis), Allianz en Legal & General nemen 91% (€ 912 mln) voor hun rekening. Dit blijkt uit nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer. Achmea, Aegon, ASR, Delta Lloyd, Generali en Vivat Verzekeringen investeren in twee of meer van de zeven onderzochte modehuizen waarvan bekend is dat ze bont en exotisch leer in hun producten verwerken. Van de tien verzekeraars blijkt dat zij voor 94% investeren in de modehuizen LVMH Louis Vuitton (€ 526,6 mln), Burberry (€ 286, 7 mln) en Kering (€ 130,7 mln).

Beleid
Volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer onderschrijven Achmea, Aegon, Delta Lloyd en Vivat in hun beleid weliswaar de Vijf Vrijheden van dieren, maar investeren toch in modehuizen. “De investeringen van Aegon en NN Group in vier respectievelijk vijf modehuizen, staan haaks op het eigen beleid waarin wordt aangegeven dat zij de productie van en handel in bont onacceptabel vinden”, aldus de website. “ASR sluit bont en exotisch niet automatisch uit en investeert in twee modehuizen. Geen van de tien verzekeraars wendt zijn invloed aan om de productie van en handel in bont en exotisch leer te beëindigen. Alleen Achmea gaat tenminste nog de dialoog met modebedrijven aan wanneer deze hierdoor negatief in het nieuws komen.”

Onderzoek
Het onderzoek is in opdracht van Eerlijke Verzekeringswijzer uitgevoerd door Profundo in samenwerking met Bont voor Dieren. Het onderzoek richtte zich onder meer op analyse van dierenwelzijnsbeleid van verzekeraars toegespitst op de productie van en handel in producten die bont en exotisch leer bevatten. Ook werden de investeringsrelaties van de verzekeraars met een selectie van zeven internationale modehuizen onder de loep genomen, alsook toepassing van het verantwoord beleggingsbeleid van deze partijen met betrekking tot de productie en handel in bont en exotisch leer.

 

Reageer op dit artikel