nieuws

Verbond: ‘Verzekeraars moeten iets met Big Data’

Branche

Verbond: ‘Verzekeraars moeten iets met Big Data’

Iedereen moet iets met Big Data, het belang is inmiddels ook in de financiële sector goed doorgedrongen. Dat stelt Verbondsdirecteur Leo De Boer tijdens het Euroforum congres. “Big Data is een krachtig gereedschap, ook voor verzekeraars.”

De Boer gaat niet voorbij aan de zorgen die er leven, bijvoorbeeld omtrent privacy en solidariteit. “Dat snappen we en we doen er uiteraard alles aan om dat goed te regelen. Zo kun je vaak anonieme analyses doen, op grond waarvan je concrete klanten beter kunt bedienen. Met Big Data kun je verder selecteren, segmenteren. Maar tot onverzekerbaarheid van bepaalde groepen zal het niet leiden, er is altijd wel een partij die in zo’n gat springt. Dat zagen we in het verleden bij woonboten en huizen met rieten daken bijvoorbeeld.”

Omgekeerd – van de klant richting de verzekeraar – wordt het misschien wel veel spannender, denkt De Boer. “Mensen zullen steeds meer inzicht krijgen in bijvoorbeeld hun eigen gezondheid, weten straks meer dan de verzekeraar. Mensen die weinig risico lopen, zullen zich minder gaan verzekeren. Alleen de ‘slechte risico’s’ sluiten een polis. Zo ontstaat antiselectie, een bom onder het verzekeringsmodel.”

Blijven praten
De boodschap van De Boer is duidelijk: verzekeraars moeten iets met Big Data. “We moeten experimenteren en innoveren. Vooral omdat er hele mooie kansen liggen om klanten beter te bedienen en de schadelast omlaag te brengen. Daar hebben zowel verzekeraars als verzekerden baat bij. Maar ook omdat nieuwe bedrijven er anders met de kansen vandoor gaan.” Maar dan moeten verzekeraars zich volgens De Boer wel houden aan de gebruiksaanwijzing en veiligheidsmaatregelen nemen. Volgens De Boer is het vooral belangrijk dat de branche blijft praten over waar ze mee bezig is. “Klanten moeten weten wat er met gegevens gebeurt, toezichthouders en politici moeten we laten zien wat we doen en ook in de pers moeten we ons verhaal blijven uitleggen. Dat is eng, er zijn genoeg voorbeelden van hoe fout dat kan gaan. Maar we moeten deze discussies voeren, anders zal Big Data zich tegen ons keren.”

Het Verbond werkt momenteel aan een visie op Big Data. De verwachting is dat de visie dit voorjaar wordt gepresenteerd.

Reageer op dit artikel