nieuws

Premaster Risicomanagement: waar praktijk en wetenschap elkaar raken

Branche

Premaster Risicomanagement: waar praktijk en wetenschap elkaar raken

Avéro Achmea (de Ruimtemakers) en Universiteit Twente bieden vanaf mei 2016 de premaster Risicomanagement aan voor ervaren adviseurs die zich willen ontwikkelen tot risicomanager. “Met de samenwerking onderstrepen we onze stap naar verdere professionalisering van dit vakgebied”, vertelt Achmea-directeur Jack Hommel.

“Risicomanagement is nu nog teveel een papieren tijger”, vindt Hommel. “Door ‘verzekeren’ te beschouwen als slechts één aspect en factoren als gedrag en verantwoordelijkheden en manieren van communiceren mee te wegen, krijg je een veel beter beeld van de risico’s. Beter nog: je krijgt ook zicht op kansen. Deze premaster gaat dus niet over verzekeringen, maar over klanten en hun ambities. Welke risico’s kleven er bijvoorbeeld aan ‘exporteren naar het buitenland’ als je klant daar wil groeien? Welke risico’s ziet de ondernemer zelf? Welke risico’s moeten volgens de logistiek medewerkers niet worden onderschat? En welke maatregelen zijn er nodig om die risico’s te minimaliseren?”

Loslaten van de traditionele rol
Tijdens de premaster doen deelnemers diepgaande kennis en nieuwe vaardigheden op om dialogen op te zetten en processen te doorgronden en te begeleiden. Verworven kennis kan meteen worden toegepast in de praktijk. Voorzie-consultant Gerard Rooks, die de eerste groep deelnemers begeleidt, noemt de kracht van de premaster het communicatieve aspect. “Het gaat over praten met management en medewerkers, hen helpen om alle kennis over risico’s, oorzaken en gevolgen uit die organisatie naar boven te halen en daar structuur in aan te brengen. Zo heeft risicomanagement direct invloed op het behalen van de bedrijfsdoelen. Adviseurs die zich ontpoppen tot risicomanager laten hun traditionele rol los en worden eigenlijk risicospecialist.”

Bedrijfskunde als uitgangspunt 
Volgens Helma Hoving, zakelijk directeur Professional Learning & Development bij Universiteit Twente, is dat precies waar Avéro Achmea, met het programma de Ruimtemakers, en de universiteit elkaar hebben gevonden. “In elke organisatie zijn talrijke bedrijfsmatige en maatschappelijke risico’s van invloed op de strategie. Een in- en extern krachtenveld dus.  Wij bieden sinds enkele jaren een parttime master Risicomanagement aan voor professionals. Het is nog een relatief nieuw vakgebied. Eén van de initiatiefnemers is prof. mr. Pieter van Vollenhoven, die bij ons praktijkhoogleraar Risicomanagement is. Het programma van de Ruimtemakers kijkt eveneens naar meer dan de ‘te verzekeren risico’s’. Daar hebben we dus raakvlakken en kunnen we wat voor elkaar betekenen.”

Internationaal kennisnetwerk
De premaster Risicomanagement is opgebouwd uit vier maandelijkse modules van twee collegedagen plus een terugkomdag. De opleiding vindt plaats op de campus van Universiteit Twente in Enschede en bij Avéro Achmea in Apeldoorn. Deelnemers wisselen de colleges af met het uitvoeren van cases uit hun eigen praktijk, waarbij ze voor persoonlijke begeleiding een beroep kunnen doen op consultants vanVoorzie. Verder biedt de universiteit ze de gelegenheid om gebruik te maken van haar grote internationale kennisnetwerk en alle (digitale) faciliteiten, zoals een game-leeromgeving op de campus. Wie de premaster met goed gevolg afrondt, ontvangt een geaccrediteerd certificaat.

Reageer op dit artikel