nieuws

Examentraining (32): Schadeverzekering Particulier

Branche

Examentraining (32): Schadeverzekering Particulier

De Wft-examens doen al tijden flink wat stof opwaaien in zowel de branche als in Den Haag. De examens vormen nog steeds een grote zorg voor adviseurs. Daarom biedt amweb samen met opleidingsinstituut Hoffelijk Financieel de helpende hand door tweewekelijks een volledig uitgewerkte casus aan te bieden. Daarnaast biedt Hoffelijk Financieel adviseurs gratis de mogelijkheid om extra te oefenen met nieuwe casussen en kennisvragen. De eerste 31 examentrainingen staan hier. Deze week een casus met vragen uit de module Wft Schadeverzekering Particulier.

Casus
Vincent (28 jaar) heeft voor een buitenlandse werkgever een aantal jaar in Brazilië gewerkt als ICT-specialist. Met ingang van 1 januari 2015 heeft Vincent een baan als ICT-specialist bij een hogeschool in Amsterdam, waar hij bruto per jaar € 52.000 verdient (netto € 2.800 per maand).

Elke werknemer van de hogeschool is bij indiensttreding automatisch verzekerd voor de ongevallenverzekering. Verzekerd zijn de rubrieken A en B. Rubriek A heeft een verzekerd bedrag van € 25.000 en rubriek B van € 104.000.

Vincent woont per 1 januari 2015 in Weesp, waar hij een flat huurt van 150 m2. Veel van zijn inboedel heeft Vincent achtergelaten in Brazilië. Bij de kringloopwinkel heeft Vincent de noodzakelijke inboedel gekocht voor € 1.500. Van zijn ouders kreeg hij zijn oude bed mee, een bankje en een tafel voor in de woonkamer. Hij schaft wel een nieuwe televisie aan.

Vincent is een sportieve jongen en gaat elke dag op zijn fiets naar zijn werk. Vincent is gek op racen met modelautootjes; Scalextric racing. Hij heeft een enorme verzameling Scalextric racing auto’s met een totale waarde van € 50.000. Deze verzameling heeft Vincent meegenomen uit Brazilië. In de logeerkamer van zijn flat heeft Vincent een racebaan gebouwd, zodat hij dagelijks met zijn hobby bezig kan zijn.

Op 3 februari 2015 wordt Vincent, terwijl hij op de fiets naar zijn werk fietst, door een vrachtauto aangereden. Vincent raakt daarbij ernstig gewond. Hij breekt zijn been en verbrijzelt alle vingers aan zijn linkerhand, omdat de vrachtwagen met één wiel over zijn hand is gereden.

De gevolgen van het ongeval zijn groot voor Vincent. Hij kan nog maar gedeeltelijk werken. Door het verlies van functionaliteit in zijn linkerhand, is hij veel langzamer in zijn werk dan collega’s. Zijn werkgever gaat na twee jaar loondoorbetaling ontslag aanvragen bij het UWV om zijn arbeidsovereenkomst te beëindigen. Vincent komt daarna in de WIA terecht. Een maand na zijn ongeval neemt Vincent contact op met de verzekeringsadviseur van een vriend. Hij heeft een aantal vragen en sluit de volgende verzekeringen af:

  • Inboedelverzekering;
  • Aansprakelijkheidsverzekering particulieren;
  • Zorgverzekering.

Bijlagen bij de casus:

Inboedelwaardemeter 2015

Verzekeringsvoorwaarden Ongevallenverzekering

Vraag 1
Een maand na het ongeval van Vincent ligt de factuur van het ziekenhuis op de deurmat. Op dat moment realiseert Vincent zich dat hij, ondanks de herinneringsbrief van 1 februari van Zorginstituut Nederland, vergeten is een zorgverzekering af te sluiten. Vincent neemt contact op met de verzekeringsadviseur en legt hem de situatie voor. Hoe reageert de adviseur?

a. ‘Als u nu een zorgverzekering afsluit, heeft u vanaf 1 januari 2015 dekking voor uw zorgkosten onder de zorgverzekering en kunt u deze medische kosten bij de zorgverzekeraar claimen. U hoeft de boete van het Zorginstituut Nederland niet te betalen.’

b. ‘Als u nu een zorgverzekering afsluit, heeft u vanaf vandaag dekking voor uw zorgkosten onder de zorgverzekering. De medische kosten als gevolg van uw ongeval komen voor uw eigen rekening, maar u hoeft de boete van het Zorginstituut Nederland niet te betalen.’

c. ‘Als u nu een zorgverzekering afsluit, heeft u vanaf vandaag dekking voor uw zorgkosten onder de zorgverzekering. U heeft helaas geen dekking voor de medische kosten als gevolg van het ongeval en u moet de boete van het Zorginstituut Nederland betalen.’

Toetsterm:
2a.2 De relevante informatie en de persoonlijke toelichting zijn correct, duidelijk en niet-misleidende en afgestemd zijn op het begripsniveau van de klant.

Vraag 2
Stel dat Vincent zijn zorgverzekering te laat had afgesloten, welke (eerste) boete had hij dan moetenbetalen aan Zorginstituut Nederland?

Kom je uit op een geheel bedrag? Vul twee nullen achter de komma in.
Kom je uit op een niet-geheel bedrag? Vul twee cijfers achter de komma in.

Antwoord: € ___ .

Toetsterm:
2e.12 (vaardigheid) Berekenen wat de consequenties zijn van het niet verzekerd zijn en het niet betalen van de premie voor de Zorgverzekeringswet.

Vraag 3
Voor het afsluiten van de inboedelverzekering moet Vincent de inboedelwaardemeter invullen. Zijn adviseur helpt hem daarbij. Welk bedrag moet Vincent verzekeren voor zijn inboedelverzekering? Gebruik hierbij de inboedelwaardemeter.

Kom je uit op een geheel bedrag? Vul twee nullen achter de komma in.
Kom je uit op een niet geheel bedrag? Vul twee cijfers achter de komma in.

Antwoord: € ___ .

Toetsterm:
2e.1 De kandidaat gebruikt de informatie op de juiste wijze. (informatie gebruiken die in de bedrijfstak beschikbaar is ter zake van protocollen, convenanten, bedrijfsregelingen en gedragscodes, w.o. inboedelwaardemeter).

Vraag 4
Vincent blijft als gevolg van het ongeval met de fiets, last houden van zijn linkerbeen. Hij heeft voor 60% functieverlies aan zijn linker onderbeen. Door het ongeval waren ook alle vingers aan zijn linkerhand verbrijzeld. Het functieverlies aan zijn linkerhand wordt op 100% gesteld. Welk bedrag krijgt Vincent uitgekeerd van zijn ongevallenverzekeraar die via de werkgever loopt?

a. € 62.400

b. € 96.720

c. € 104.000

d. € 166.400

Toetsterm:
2g.2 De juistheid van het standpunt van de verzekeraar beoordelen en de mogelijke hoogte en samenstelling van de schadevergoeding berekenen.

Vraag 5
Vincent krijgt van zijn werkgever twee jaar na het ongeval ontslag aangezegd. Hij neemt contact op met de adviseur en vraagt op welke vergoeding hij recht heeft als hij de WIA instroomt.

Hoe luidt de reactie van de adviseur?

a. ‘Ik ben u het antwoord op deze vraag helaas verschuldigd. Ik vraag mijn collega, adviseur inkomen, of hij u morgen even belt voor het maken van een afspraak.’

b. ‘Ik kan u het antwoord op deze vraag helaas niet geven. Daarvoor kunt u het beste contact opnemen met de adviseur inkomen van ons kantoor.’

c. ‘U komt waarschijnlijk in de WGA terecht, net als de meeste werknemers die in de WIA terecht komen. U krijgt in dat geval 70% van uw laatst genoten inkomen uitgekeerd.’

Toetsterm:
4a.3 Doorverwijzen naar anderen. De kandidaat onderkent tijdig tekortkomingen bij zichzelf op het gebied van deskundigheid. De kandidaat kent de grenzen van zijn kennen en kunnen en verwijst door als bepaalde vraagstukken beter beantwoord kunnen worden door collega’s of derden.

Banner Hoffelijk Antwoorden

Banner Hoffelijk Meer oefeningen

Reageer op dit artikel