nieuws

Delta Lloyd wil af van aandelenbelang in Van Lanschot

Branche

Delta Lloyd wil af van aandelenbelang in Van Lanschot

Delta Lloyd wil zijn aandelenbelang van 30,5% in Van Lanschot op de beurs aanbieden om op die manier geld vrij te maken en daarmee vrede te sluiten met een groep beleggers die niet blij zijn met de claimemissie. Dit meldt het FD.

Door het belang in Van Lanschot, met een waarde van € 250 mln, te verkopen, zou Delta Lloyd ongeveer € 100 mln aan kapitaal vrijspelen. Dit bedrag kan, als toezichthouder DNB het goed vindt, afgetrokken worden van het emissiebedrag en is daarmee een gebaar naar de aandeelhouders. Volgens het FD geeft Delta Lloyd de voorkeur aan deze route boven een onderhandse verkoop, omdat er weinig tot geen partijen zijn die zo’n groot belang willen overnemen. Bij aankoop van een belang boven de 10% is goedkeuring van DNB vereist en het zou de vraag zijn of de toezichthouder instemt met bijvoorbeeld private equity.

Verdeeld
Delta Lloyd zou met deze route ook rekening houden met Van Lanschot. Dat ziet het belang van 30,5% liever verdeeld in kleine brokjes. De bank heeft eerder aangegeven meer liquiditeit in het aandeel te willen, wat de koers mogelijk ten goede komt. Nu zijn de aandelen in handen van enkele spelers met een belang van vaak 10% of meer. Naast Delta Lloyd hebben ook de Rabobank, pensioenfonds ABP, de familie Van Lanschot en vermogensbeheerder Wellington een belang. Vraag is volgens het FD ook wat de Rabobank met zijn belang van 12% gaat doen. Ook deze bank wil net als Delta Lloyd, kapitaal vrijspelen om de buffers te versterken.

Reageer op dit artikel