nieuws

Congres in Londen: ‘Grote verzekeraars kiezen steeds vaker voor fusies en overnames’

Branche

Congres in Londen: ‘Grote verzekeraars kiezen steeds vaker voor fusies en overnames’

Organische groeimogelijkheden zijn schaars in de verzekeringsindustrie en dus kiezen grote spelers steeds vaker voor fusies en overnames. Het is een van de onderwerpen die vorige week in Londen door internationale kopstukken werd besproken tijdens de Economist Insurance Summit 2016, am: was erbij.

Met als thema ‘Guardians of the Future’ werden tijdens de Economist Insurance Summit 2016 in Londen gesproken over de toekomst van de industrie, en dan met name over groeimogelijkheden. Vorig jaar raakte het aantal fusies en overnames in de verzekeringsindustrie in een stroomversnelling, zo meldde Insurance Journal eerder deze maand. Grote overnames waren bijvoorbeeld die van Catlin door XL en die van Chubb door ACE. Een overname of fusie lijkt vaak de kortste weg naar duurzame groei, maar behalve dat het vaak kostbare exercities zijn, is het in elkaar schuiven van twee organisaties ingewikkeld en niet altijd wenselijk.

In Londen werden enkele do’s & don’ts van M&A’s (mergers & acquisitions) besproken door Bart De Smet en John Haley, de CEO’s van respectievelijk Ageas en Willis Towers Watson. Laatstgenoemde is in januari ontstaan uit een fusie van het Britse Willis Group Holdings en het Amerikaanse Towers Watson & Co. Haley, zelf afkomstig van Towers Watson, omschrijft de afgelopen zes fusiemaanden als stormachtig. “Eén investeerder kocht zelfs extra aandelen om de fusie te blokkeren. Nee, het is niet leuk als iemand zó weinig vertrouwen in de goede afloop heeft.” Het huwelijk kwam er desalniettemin en Haley legde uit dat de bedrijven gezamenlijk meer producten en diensten hopen te bieden, met onder meer een grotere focus op analytics. “Willis was sterk in gezondheidszorg en het middensegment. Het was ons met deze fusie meer te doen om bereik dan om schaalgrootte.” En dat bereik is aanzienlijk: Willis Towers Watson bedient nu 80% van de Fortune 500 in ruim 120 landen.

Vlaggetjes planten
Haley plaatst de fusie van zijn eigen bedrijf in het huidige wereldwijde verzekeringsklimaat. Daarin zagen we vorig jaar 230 deals met een totale waarde van zo’n €130 mld, een verdrievoudiging ten opzichte van het jaar ervoor en het hoogste bedrag in tien jaar. Uit eigen brancheonderzoek door Willis Towers Watson (WTW) blijkt dat 82% van de ondervraagden de komende drie jaar verwacht een acquisitie te doen, terwijl 35% verwacht een joint-venture aan te gaan. De voornaamste reden? Haley: “Omzetgroei in een tijd waarin organische groeimogelijkheden afnemen.” Andere WTW-cijfers: 92% acquireert in landen waar ze al actief zijn, en 60% doet het in landen waar ze al tot de top10 behoren.

De Smet plaatste kanttekeningen bij de overnametrend. “Groot is niet altijd mooi. Wij doen het liever goed in wat minder landen dan dat we overal maar vlaggetjes planten. Cashflowgroei is welkom maar bij fusies en overnames kan complexiteit een nadeel zijn.” Dat merkten ze bij Willis Towers Watson, dat nu 39.000 werknemers heeft. Het was voor de nieuw ontstane reus niet makkelijk om de organisatie te harmoniseren, geeft Haley toe. “Je wil overal ter wereld dezelfde bedrijfswaarden implementeren. Je moet bij een fusie een soort natuurlijk vervolg op je bedrijf creëren, alleen zo blijven je werknemers zich thuis voelen.” De Smet verwacht dat de industrie de komende tijd in meer onderdelen van de waardeketen gaat investeren. Hij ziet fusies en overnames als een goede manier om meer diversiteit binnen een organisatie te creëren, maar waarschuwt: “Hou vast aan je strategie, doe het niet omdat je geld over hebt.”

Brexit
Multinationals kijken vooral naar Azië en Noord-Amerika en minder naar Europa, citeert Haley uit het WTW-onderzoek. “Dat komt door de economische onrust in Europa en de hogere returns in Azië.” Ook Ageas richtte de overnamepijlen vooral op Azië, en dan met name op Vietnam en Indonesië. Het bedrijf had het voordeel er vroeg bij te zijn, aldus De Smet. “Inmiddels zijn de prijzen er flink gestegen, de Chinezen kopen nu immers ook in onze markt.” De Smet drukte de toehoorders met Aziatische interesse op het hart om vooral te partneren met sterke lokale partijen. “Zíj hebben immers de kennis.” En: “Wij bezitten liever 25% van een top 6-speler dan een groter aandeel van een kleinere speler. Je risico’s zijn dan lager.”

De Aziatische overnamedrift werkt overigens twee kanten op: met name de Chinezen shoppen driftig op de wereldmarkt. “Aziatische verzekeraars kopen nog wel in Europa omdat zij via een Europese overname veel technologie in huis halen,” aldus Haley. De dreigende Brexit heeft volgens hem geen verdere invloed op de markt. “Nee, er zullen wat kortetermijnverstoringen zijn, maar het soort investeringen waar wij het hier over hebben zijn voor de lange termijn.” De Smet: “Bovendien heeft Groot-Brittannië toch al geen euro. Wel zijn wij voor een zo sterk mogelijk Europa, vooral qua regulering.”

Tenslotte de vraag uit de zaal of Willis Towers Watson zijn dwarsliggende aandeelhouder al kwijt is. Haley: “Nee, helaas zitten wij nog steeds met hem in de maag. Suggesties zijn welkom.”

Reageer op dit artikel