nieuws

Baeten: ‘Wij deden niet aan doemdenken over het intermediair’

Branche

Baeten: ‘Wij deden niet aan doemdenken over het intermediair’

Het intermediair is en blijft de belangrijkste distributiepartner voor verzekeraar ASR, vertelde Jos Baeten vandaag bij een toelichting op de jaarcijfers van zijn bedrijf. Het is een van de redenen dat in 2015 serviceproviders VKG en Dutch ID werden overgenomen. Waar niet over werd gesproken bij de persconferentie was de toekomst, over de beursgang wilden Baeten en CFO Chris Figee niks zeggen.

ASR kon in Utrecht donderdagochtend goede cijfers overleggen. De winst is gegroeid, de combined ratio gedaald, de solvabiliteit zit op een ruim voldoende niveau en de staat krijgt als aandeelhouder een dividend van € 170 mln uitgekeerd. Dus presenteerde Baeten ‘met trots’ de jaarcijfers. “We hebben een prachtig jaar gehad en kunnen geweldige resultaten presenteren.” Maar aan één gebeurtenis uit het afgelopen jaar, de spreekwoordelijke olifant in de kamer, werd voorbijgegaan: de beursgang.

Daar werd niet over gepraat, ondanks de openheid die ASR altijd zegt te willen betrachten. Baeten: “We gaan niet in op vragen over de beursgang. Je moet het vergelijken met een broedende kip, die moet je lekker laten broeden. En als het ei dan uitkomt, kan iedereen het zien.” Onduidelijk bleef of het stilzwijgen op eigen initiatief is, of op instigatie van de politiek.

Intermediair
Dus lag de focus op het afgelopen, voor ASR goed verlopen, jaar. Het intermediair speelde daar een belangrijke rol in en de verhouding tussen adviseurs en verzekeraar is ook goed. Baeten: “We krijgen terug van adviseurs dat zij aanzienlijk positiever over ons zijn. Daar zijn we blij mee, want het intermediair is voor ons dé strategische partner. Wij deden niet aan doemdenken over het intermediair. Dat de omzet van adviseurs is teruggelopen komt met name door de krimp in individueel leven. Als je dat weghaalt, consolideert de omzet van tussenpersonen.”

ASR blijft geloven in het intermediair en nam daarom serviceproviders VKG en Dutch ID over. Baeten: “We zien dat adviseurs terug willen naar het hart van hun werk: adviseren. Het administratieve werk laten ze aan serviceproviders over. Wij willen dicht bij de adviseur staan, dus zijn we nu opgeschoven in de distributieketen.” Aparte cijfers van VKG en Dutch ID zijn er niet meer, die zijn geïntegreerd in de cijfers van ASR. CFO Figee verwacht ook pas volgend jaar meer zicht te hebben op de bedrijven die gedurende 2015 werden overgenomen.

Solvency II
De solvabiliteitscijfers van ASR zien er ook goed uit. De Solvency I-ratio, die voor het laatst werd gepresenteerd in de cijfers, kwam op 305% uit. “We nemen afscheid op een hoogtepunt”, zei Figee. En in het nieuwe systeem van Solvency II scoort ASR 185%, met een paar kleine kanttekeningen. De 185% is exclusief het uitgekeerde dividend, reken je dat mee, dan was het op 190% uitgekomen. En omdat er nog wat ‘finetuning’ aan het model plaatsvindt neemt ASR een marge van 10% (naar boven en beneden) voor de definitieve Solvency II-ratio.

Hoe dan ook zit de verzekeraar binnen wat het zelf aanduidt als de ‘optimal range’. Figee lichtte toe hoe ASR naar de solvabiliteitsratio kijkt. “Bij 120% ligt ons formele ‘risk appetite’. Als we daaronder komen, zullen we moeten ingrijpen. Vanaf 140% zitten wij in de positie dat we ons comfortabel voelen bij het uitbetalen van dividend. En boven de 160% is de optimal range. Qua solvabiliteit zitten wij nu ruim in de comfortabele marge.”

ASR was de eerste verzekeraar die jaarcijfers presenteerde met de Solvency II-ratio erin, waardoor er nog veel onduidelijkheid is over wat verzekeraars zelf als een acceptabel solvabiliteitsvereiste aanduiden. Van Delta Lloyd is bekend dat het de huidige ratio met de claimemissie wil opkrikken van de huidige 137% naar ongeveer 180%. Aegon zit met een voorlopige raming op 160% en besloot € 400 mln aan dividend uit te keren. Figee kijkt liever niet te veel naar de concullega’s. “Wij hebben onze range bepaald en hier voelen wij ons comfortabel bij.” In tegenstelling tot sommige andere grote verzekeraars koos ASR ook niet voor een intern model om de solvabiliteit te berekenen. Figee: “Dat vraagt veel van mensen. DNB vraagt terecht om veel onderbouwing, de kosten om zo’n model in te richten zouden in de miljoenen lopen. We hebben ons afgevraagd of we die route in moesten of niet, het standaardmodel past ook goed bij ons als bedrijf.” Figee kon overigens niet uitsluiten dat ASR in de toekomst alsnog naar een intern model gaat.

V&D
Baeten ging desgevraagd in op de situatie bij het failliete V&D, dat deze week niet meer gered werd. ASR speelde een bescheiden rol in het verhaal, aangezien het zes panden van het warenhuis in de vastgoedportefeuille heeft. Vorig jaar steunde de verzekeraar V&D nog met een paginagrote advertentie in de Volkskrant, bij iedere gesloten verzekering of hypotheek kreeg de klant een cadeaukaart van € 25. Het mocht niet baten en dat vindt de topman jammer: “We hebben van een afstand gevolgd wat er gebeurde en vinden het jammer dat het niet gelukt is. We hadden graag onze steun gegeven aan het plan van Ronald Kahn, maar met zes panden waren wij nooit in de positie om doorslaggevend te zijn.”

Reageer op dit artikel