nieuws

AFM alert op Fintech en financiële bewusteloosheid

Branche

AFM alert op Fintech en financiële bewusteloosheid

Toezichthouder AFM gaat alle zeilen bijzetten om zich te wapenen tegen de fintech-revolutie, aldus bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven donderdag in de Volkskrant. Daarnaast is de AFM bezorgd over de lage rente, die pensioenen lager en hypotheken hoger maakt.

Fintech is een ontwikkeling waar de AFM nog geen vat op heeft. De toezichthouder heeft donderdag de heroriëntatie op de financiële markten gepresenteerd. Daarin staat “de technologische storm” centraal. “De grootste angst van iedere toezichthouder is dat je nieuwe ontwikkelingen onvoldoende doorgrondt, dat je ontwikkelingen onderschat die grote schade kunnen aanrichten voor consumenten en onze samenleving. Zijn er risico’s die ik niet gezien heb? Mis ik de mogelijkheden of expertise om in te grijpen? We moeten fors investeren in kennis, vooral op het gebied van fintech”, aldus Van Vroonhoven. Gevestigde namen in het bank- en verzekeringswezen moeten zich aanpassen. “De traditionele financiële ondernemingen worstelen nog met de veranderingen in cultuur en gedrag die nodig zijn gebleken in de financiële crisis. Wij zullen die organisaties de komende tijd goed moeten volgen. Als zij die snelle transformatie niet kunnen volgen – geen tijd en kapitaal vrijmaken voor vernieuwing – dan levert dat weer nieuwe risico’s op.”

Financieel welzijn
De AFM maakt zich verder zorgen over hypotheken en pensioenen: de lage rente zorgt voor een nieuwe groei aan hoge hypotheekleningen en een forse waardevermindering van pensioenen. Van Vroonhoven: “Onze missie is om bij te dragen aan eerlijke en transparante financiële markten, maar ook aan duurzaam financieel welzijn. We zien dat steeds meer financiële risico’s bij het individu komen te liggen. En die lijkt die risico’s niet te beseffen.” Zeker niet als voor weinig geld hoge schulden aangegaan kunnen worden: “Maar als de rente stijgt, dan moet je opeens veel meer betalen. Dan kunnen snel moeilijkheden ontstaan. Wij vinden dat je net als in andere landen eigen geld moet inleggen als je een hypothecaire lening afsluit. Voor zo’n verplichting bestaat op dit moment nog geen politiek draagvlak, maar we vinden het belangrijk om die wens uit te dragen.”

Aflossingsvrije hypotheken vormen volgens Van Vroonhoven een ander potentieel probleem. “Als het inkomen daalt, bijvoorbeeld bij pensionering of zodra de fiscale aftrekbaarheid lager wordt of vervalt, dan kunnen problemen ontstaan met de rentebetaling. Dat kan vervolgens leiden tot financiële problemen. Hypotheekverstrekkers zouden klanten voor dat risico al in een veel eerder stadium moeten waarschuwen. Het past ze ook om op basis van de financiële situatie van de klant een oplossing aan te dragen.”

Bewustwording
De AFM wil bijdragen aan bewustwording. “Mensen maken zich vaak meer druk over de keuze van een nieuwe smartphone dan om een goede pensioenregeling”, geeft Van Vroonhoven aan. “We hebben lang gedacht dat de mensen rationeel zijn. Geef ze zoveel mogelijk informatie, dan nemen ze een rationele beslissing. Maar dat is niet zo. Je moet je dus afvragen hoe je mensen in beweging krijgt. Ze moeten echt aan de slag met hun financiële planning.”

Reageer op dit artikel