nieuws

Vakbekwaamheid en ‘deurmatonderzoeken’ zorgden in 2015 voor meeste discussies op amweb

Branche

Vakbekwaamheid en ‘deurmatonderzoeken’ zorgden in 2015 voor meeste discussies op amweb

De Wft-examens maakten ook in 2015 de tongen goed los. In de Top Tien meest besproken artikelen op amweb van 2015 komen de vakbekwaamheidseisen zeven (!) keer voorbij. De meeste reacties kwamen op het artikel over het proefproces van Michiel Zoet; er werd 174 keer gereageerd.

Eind januari bleek dat de groei van het slagingspercentage voor Wft-examens in de laatste drie maanden van 2014 flink was gestagneerd. Voor Wft-examens slaagden relatief gezien wel meer adviseurs, maar op het PEplus-gebied zat er weinig schot in de zaak. Dit leverde 97 reacties op.

In februari reageerden er maar liefst 122 mensen op het bericht dat de AFM een zogenaamd ‘deurmatonderzoek’ heeft gehouden onder haar consumentenpanel. Een lezer kreeg ‘associaties met de Stasi uit een slechte James Bondfilm’.

In maart 2015 kreeg de redactie van am: bezoek van landsadvocaat Pels Rijcken met de vraag de sectie Examenvragen van de website te verwijderen. Dit leverde 88 lezersreacties op. “Ondanks dat we onszelf niet kansloos achtten in de rechtszaal, hebben we toch besloten de vragen te verwijderen”, aldus de redactie.

Proefproces
Zoals gezegd kwamen de meeste reactie op het artikel over het proefproces van Michiel Zoet. Hij lanceerde half maart de vereniging ‘Geen PE(plus)-examens meer’ om te onderzoeken of het mogelijk was om de gewraakte PE-examens nietig te verklaren middels een proefproces. Het proces is tot op heden nog niet geweest, maar het artikel zorgde in ieder geval voor veel interactie: 174 mensen reageerden op dit bericht.

Vorig jaar mei riep Henk Nijboer, financieel woordvoerder bij de PvdA, de virtuele woede van ruim 100 lezers over zich af door te roepen dat er een ‘wildgroei van incapable adviseurs’ had plaatsgevonden.

Uitstel
In de zomer van 2015 werd er voorlopig voor het laatst gesproken over de Wft- en PE-examens. Aan de ene kant verscheen het bericht dat minister Dijsselbloem ging ‘nadenken’ over het uitstel van de Wft-examens, waarmee het met 82 reacties de Top Tien afsluit. Aan de andere kant kwam het bericht dat verschillende opleidingsinstituten tegen het uitstel van de examens zijn. Zo zei Chris Baelemans, directeur van Dukers & Baelemans dat het uitstel niet in het belang is van adviseurs. “Je beloont adviseurs die hun examens steeds maar uitstelden en straft de adviseurs die in 2014 gelijk aan de slag zijn gegaan.” 113 mensen gingen met elkaar in discussie.
Ook Wesley van ’t Hof, directeur van Hoffelijk Financieel, deed een duit in het zakje en maakte hiermee het nodige los bij de lezers: 83 reacties.

In de herfst van 2015 zorgde Stijn Brouwers voor gefronste wenkbrauwen door een adviesnota naar uitvaartverzekeraar Monuta te sturen. 92 mensen zorgden voor een goede discussie met verschillende invalshoeken.
Vlak voor het einde van het jaar viel het bericht over ’s lands eerste online hypotheekverstrekker, bijBouwe, op. Zowel voor- als tegenstanders zorgden uiteindelijk voor 101 reacties.

De Top Tien:
Michiel Zoet: ‘Nog maar 260 aanmeldingen voor proefproces’, 27 maart 2015. 174 reacties.
AFM haalt geen signalen uit ‘deurmatonderzoek’, 20 februari 2015. 122 reacties.
Opleidingsinstituten tegen uitstel Wft-examens, 17 juni 2015. 113 reacties.
Henk Nijboer: ‘Er lopen te veel slechte adviseurs rond’, 13 mei 2015. 103 reacties.
Nieuwe hypotheekverstrekker gaat bijBouwe heten, 3 december 2015. 101 reacties.
Groei slagingspercentages Wft-examens stagneert, 27 januari 2015. 97 reacties.
Boze tussenpersoon stuurt adviesnota naar Monuta, 14 oktober 2015. 92 reacties.
Ministerie van Financiën en CDFD dwingen am: tot schrappen examenvragen, 12 maart 2015. 88 reacties.
Wesley van ’t Hof: ‘Arme consument nog langer de dupe’, 10 juli 2015. 83 reacties.
Dijsselbloem gaat ‘nadenken’ over uitstel Wft-examens, 17 juni 2015. 82 reacties.

Reageer op dit artikel