nieuws

ING maakt boekhoudfout van € 1 mld bij verkoop aandelen NN

Branche

ING maakt boekhoudfout van € 1 mld bij verkoop aandelen NN

ING heeft de nettowinst over het tweede kwartaal van vorig jaar met € 1 mld moeten verlagen omdat transacties rondom de splitsing van NN Group niet goed verwerkt zijn in de boekhouding. Die fout leidt tot een fors lagere winst.

ING maakte dat nieuws vandaag zelf bekend in een persbericht. Toezichthouder AFM heeft de bank er op gewezen dat de manier van handelen niet juist was. Het gaat om het begin van de verzelfstandiging van NN. Toen regelde ING een onderhandse verkoop van een deel van de aandelen van de verzekeringsdochter aan een groep anchor investors. Daaruit kwam voort dat het NN-belang € 1 mld minder waard was dan het bedrag waarvoor ING het in de boeken had staan. De bank had dit al zien aankomen en bracht dit bedrag direct in mindering op het eigen vermogen.

Dat had niet gemogen stelt de AFM nu. Het verlies had namelijk pas mogen worden genomen op het moment dat het daadwerkelijk geleden wordt, in dit geval nadat ING niet meer de meerderheid van de aandelen van NN had. Dat was in het tweede kwartaal van vorig jaar, daarom moet het miljard nu over dat kwartaal op de winst- en verliesrekening worden verwerkt. Het betekent dat er van de nettowinst van dat kwartaal nog € 358 mln over is. Dat heeft verder weinig impact op de bedrijfsvoering van de bank, stelt ING.

Reageer op dit artikel