nieuws

Winterserie (3): terugblikken en vooruitzien met Chris de Bruin

Branche

Winterserie (3): terugblikken en vooruitzien met Chris de Bruin

De jaarwisseling vraagt om reflectie en nieuwe plannen. Met welk gevoel zit de verzekeringsprofessional bij de kerstboom en aan de oliebollen? Amweb maakte een rondje langs de velden. De derde in de serie is Chris de Bruin van Bureau mr. de Bruin.

Welke gebeurtenis van 2015 wil je het liefst vergeten?
“Een voor de hand liggend antwoord zou natuurlijk zijn: de gebeurtenissen in Parijs. Maar dat is niet hetgeen ik het liefste zou willen vergeten. Sterker nog: we kunnen er niet genoeg aan denken. Van nature ben ik niet pessimistisch, maar ik vrees dat we nog niet half in de gaten hebben hoe groot de risico’s zijn die het Westen loopt. Het leven van alledag gaat echter inmiddels weer door. Het onderwerp is in het Journaal allang weer verdrongen door de omzetcijfers van de kerstaankopen. Een gevaarlijke tendens, als je het mij vraagt. Wat ik dan wel zou willen vergeten? Ik heb een prima jaar achter de rug en daar wil ik niets van vergeten.”

Waar kijk je met voldoening op terug?
“Ik heb eind 2014 besloten de dienstverlening van mijn kantoor te verbreden, of nog beter: te verschuiven. De markt voor simple-risk kalft steeds verder af en dat zag ik al een paar jaar aankomen. Daar moeten we het niet van hebben, maar dat betekent dus ook: daar moet je gewoon geen tijd en energie meer in steken. De kant die het snel opgaat is die van financieel huisarts. Die route ben ik dit jaar veel meer gaan bewandelen. Dat heb ik gedaan in combinatie met juridische advisering. Dat begint nu van de grond te komen. Ik opereer dus steeds meer op de grens van geld en recht.”

Wat wil je volgend jaar echt nooit meer horen?
“Dat de klant centraal staat. Dat staat die namelijk al tientallen jaren, voor mij in elk geval wel. En iedere professioneel adviseur denkt daar zo over. Het is een hype geworden net te doen alsof dat iets nieuws is. Dat is het niet, maar de financiële wereld is weerbarstig. Je kunt wel ‘meeblaten’ dat je nu echt voor die klant gaat, maar als je de oude, productgerelateerde benadering niet echt loslaat, schieten we geen steek op.”

Wie krijgt er jouw ‘beste wensen’ en waarom?
“Iedere echte vluchteling voor oorlogsgeweld, waar ter wereld dan ook. Waarom? Onze ouders en grootouders hebben het mogelijk gemaakt dat wij ons huidige leventje leven. En zo’n 70 jaar geleden waren die heel blij als er medemensen waren, die hen daar een handje bij hielpen. Ik zou willen dat dat besef er nog steeds was. Dat is overigens iets anders dan dat ik voorstander zou zijn van een ongecontroleerde massa-immigratie.”

Welke drie speerpunten staan er op jouw agenda voor 2016?
“1. Blijven ondernemen. 2. Blijven ondernemen. En 3: Blijven ondernemen. Want daar moet het van komen.”

Eerdere wintergasten staan hier.

Reageer op dit artikel