nieuws

Solvency II-grondlegger Karel van Hulle: ‘DNB moet leren verzekeraar te begrijpen’

Branche

Solvency II-grondlegger Karel van Hulle: ‘DNB moet leren verzekeraar te begrijpen’

Hij wordt de vader van Solvency II genoemd. Karel Van Hulle, inmiddels onder meer hoogleraar aan de Universiteit van Leuven, stond begin deze eeuw aan de basis van het nieuwe toezichtregime. Hij vertelt over wat Solvency II gaat betekenen voor de branche: “Solvency II biedt je een thermometer.”

Van Hulle werkte een goede tien jaar geleden bij de Europese Commissie toen hem werd gevraagd het domein verzekeringen over te nemen. “Op hetzelfde moment, dat was in 2004, werd mij gevraagd om aan de slag te gaan met Solvency II. Men noemt mij de vader, omdat ik verantwoordelijk werd voor de materie toen alles echt van start ging. Voor de eerste discussie over Solvency II kunnen we terug naar het begin van deze eeuw. Maar het is eigenlijk pas van start gegaan in 2004.”

Virtueel failliet
Het nieuwe toezichtregime was hard nodig, bleek in de financiële crisis. Van Hulle vertelt: “Je zult vaak horen in de verzekeringswereld: we hebben nu de grootste crisis in jaren gehad en de verzekeraars hebben het toch niet zo slecht gedaan? De banken zijn over de kop gegaan, maar toch niet de verzekeraars? Maar wat duidelijk is gebleken, is dat het systeem van Solvency I gevaarlijk is omdat het toelaat dat de verzekeraar blijft opereren, ook al is hij virtueel failliet.”

Thermometer
Onder Solvency II zal dit volgens de hoogleraar niet langer gebeuren: “Solvency II biedt je een thermometer. Een van de bedoelingen van deze hervorming is dat we op een vroeg genoeg tijdstip gewaarschuwd worden dat er een probleem aan zit te komen. Dat bestond vroeger niet; als je onder Solvency I het probleem zag, was het al te laat. Onder Solvency II voeren we een solvabiliteitskapitaalvereiste in dat werkt als een alarmsignaal op het moment dat het nog mogelijk is er iets aan te doen. Als een onderneming dat vereiste niet kan halen, gaat zij uitgenodigd worden voor een gesprek bij DNB en kijken beide partijen naar mogelijkheden om de zaak op te lossen.”

Toezicht
Naast hoogleraar en grondlegger van Solvency II is Van Hulle ook actief in de hoek van het toezicht. Sinds een jaar is hij de voorzitter van de stakeholdersgroep van Europees toezichthouder EIOPA. Het sentiment onder verzekeraars dat toezicht steeds strenger wordt, kan hij zich niet in vinden. Ter illustratie haalt hij een dun boekje, pocketformaat, uit zijn tas. “Dit boekje, dat is de hele verzekeringsregulering van Europa, en daarin staan dertig pagina’s die Solvency II behandelen. Dat is niet veel. Maar dat zijn principes. De verzekeraars willen meer en meer duidelijkheid hebben. Waarom? Omdat ze zeggen: als ik niet concreet weet wat dat betekent en ik het fout interpreteer, dan krijg ik op mijn broek van DNB. De toezichthouders aan de andere kant zeggen: ja, als ik geen duidelijke spelregels heb, gaan verzekeraars mij in het ootje nemen. Er zijn aan beide zijden krachten aan het werk die er eigenlijk toe leiden dat er zo veel mogelijk regeltjes worden gemaakt.”

Het is wederzijds wantrouwen?
“Ja, en daar moet aan gewerkt worden. Je mag niet vergeten dat het verzekeringstoezicht momenteel een administratieve aangelegenheid is. Je stuurt om de zoveel tijd allerlei formulieren op naar de toezichthouder. De ambtenaren daar kijken ernaar en klasseren het als niets eigenaardigs blijkt. Onder Solvency II is dat heel anders, dan is er geen administratief systeem meer. Dan heb je een systeem waarbij de toezichthouder zegt tegen de verzekeraar: jij bent verantwoordelijk voor het solvabiliteitsregime. Jij moet aan mij kunnen bewijzen dat je die spelregels correct toepast. Dat betekent dus dat de mensen van DNB moeten leren de verzekeraars te begrijpen. Een actieve en geen passieve houding. En de verzekeraar zelf zal moeten leren te communiceren met de toezichthouder die veel meer weet dan vroeger. Dus je krijgt een dialoog en door die dialoog moet je proberen dat wederzijdse wantrouwen te herstellen tot een positieve houding.”

Reageer op dit artikel