nieuws

Rabobank op het punt 15.000 leden te verliezen

Branche

Rabobank op het punt 15.000 leden te verliezen

Door een grote verandering in het bestuursmodel van de Rabobank, mogen ruim 15.000 werknemers binnenkort geen lid meer zijn van de coöperatie. Dat meldt het Financieele Dagblad. De veranderingen worden alleen doorgevoerd, als de 106 kantoren van Rabobank vanavond unaniem voor stemmen. Alle leden hebben kunnen meedenken en de Rabobank verwacht dan ook dat er unaniem voor de bestuurswijziging zal worden gestemd.

Rabo-bestuurder Dirk Duijzer is verantwoordelijk voor de nieuwe governance en legt uit dat het lang heeft geduurd voordat er een passend nieuw bestuursmodel gevonden was. “Er is veel emotie en soms ook scepsis. Er komt echter een moment dat de toezichthouder het niet meer accepteert. Nu heb je het nog in eigen hand, als je niets doet kan het levensgevaarlijk worden”, zegt Duijzer tegen het FD.

Minder vrijheid
Wanneer de ledenraad instemt met het nieuwe bestuursmodel dan komen de lokale Rabo-kantoren onlosmakelijk vast te zitten aan het Rabobankconcern, met Wiebe Draijer aan de leiding. Alle beslissingen die het bestuur neemt zijn dan bindend, en niet meer vrijblijvend zoals dat tot nu toe het geval is. Lokale kantoren zullen daardoor veel minder vrijheid hebben in hun eigen beleid. “We krijgen meer te zeggen over de commercie, de efficiency en financiën”, aldus Duijzer.

Algemene Ledenvergadering
Als vanavond het nieuwe bestuursmodel door de leden geaccepteerd wordt dan wordt het voorstel voorgelegd bij de Algemene Ledenvergadering van Rabobank Nederland. Het is dan aan de commissarissen en bestuurders van de banken om zich te buigen over het voorstel. Verwacht wordt dat zij ook voor zullen stemmen aangezien zij de nieuwe governance al hebben onderschreven.

Reageer op dit artikel