nieuws

OM vervolgt oud-topmannen Achmea Health Centers

Branche

OM vervolgt oud-topmannen Achmea Health Centers

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat twee oud-topmannen van de Achmea Health Centers vervolgen voor fraude. Het OM startte in 2014 een onderzoek naar een mogelijk onjuiste fiscale behandeling van huurovereenkomsten van de Health Centers uit 2007. De openbaar aanklager zegt nu bewijs te hebben gevonden van de fraude.

De voormalig directeur van de Achmea Health Centers zou een bonus zo hebben verdoezeld dat hij er geen belasting over hoefde te betalen. Zo liet hij de gespreide bonus uitbetalen als huur. Om dit te bereiken verhoogde hij de huren van de gebouwen met het bedrag van de bonus waardoor hij geen belasting over het bedrag heeft hoeven te betalen.

In die tijd was Jeroen van Breda Vriesman als directievoorzitter van de divisie Zorg eindverantwoordelijk voor de Health Centers. Hij legde in september 2014 zijn functie neer toen de vermoedelijke fraude aan het licht kwam. Volgens het OM wist hij dat de regeling niet deugde, maar gaf hij desondanks zijn goedkeuring. De openbaar aanklager heeft geprobeerd te schikken met Van Breda Vriesman maar de oud-topman accepteerde de schikking niet. Volgens het OM heeft hij waarschijnlijk ook niet aan de vermoedelijke fraude verdiend.

Achmea heeft deze kwestie begin 2014 zelf voorgelegd aan de Belastingdienst. Achmea Health Centers betaalt nu € 50.000 aan de Staat. Een voormalig werknemer, die fraude faciliteerde, verricht werkstraf van 60 uur en betaalt een boete van € 5.000.

Reageer op dit artikel