nieuws

OM noemt zaak met moord en verzekeringsfraude ‘van ongekende gruwelijkheid’

Branche

OM noemt zaak met moord en verzekeringsfraude ‘van ongekende gruwelijkheid’

De officier van justitie in Amsterdam heeft gisteren levenslang geëist tegen een 25-jarige Amsterdammer die verdacht wordt van de moord op twee mannen met als doel het innen van verzekeringsgelden. De slachtoffers waren twee mannen van 22 en 24 jaar oud, net als de verdachte oorspronkelijk afkomstig uit de Dominicaanse republiek. De mannen kwamen om het leven doordat de verdachte een medicijn bij ze inspoot.

“Het is een bizarre zaak, maar meer nog een zaak van een ongekende gruwelijkheid”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. “Verdachte is overgegaan op moord met als doel het incasseren van verzekeringsgelden. Verzekeringen die hij zelf had afgesloten op het leven van de om het leven gebrachte personen. In een dergelijke zaak is een levenslange gevangenisstraf naar de mening van het OM de enige gepaste straf.”

Meerdere maatschappijen
De 25-jarige man wordt ervan verdacht gepoogd te hebben diverse verzekeringsmaatschappijen op te lichten. Hij sloot daartoe overlijdensrisicoverzekeringen af waarbij hij ervoor zorgde dat hij zelf de begunstigde was, bijvoorbeeld omdat hij een relatie met diegene zou hebben of omdat hij ‘als een broer’ voor diegene was. Ook wordt de man ervan verdacht gepoogd te hebben een verzekeringsmaatschappij op te lichten door zichzelf dood te laten verklaren. Bij die poging tot oplichting had hij zijn moeder als begunstigde opgegeven. Hij probeerde verzekeringen af te sluiten die zouden resulteren in uitkeringen van de verzekering variërend van € 300.000 tot € 2.500.0000.

Argwaan
De verdachte belde zelf op 13 november 2013 met 112 omdat iemand bij hem in huis onwel was geworden. Toen hulpdiensten arriveerden was de 24-jarige man al overleden. Alhoewel er aanvankelijk niet direct sprake leek van een niet-natuurlijke dood, kreeg de politie argwaan omdat de beller elders in Nederland verdacht werd van verzekeringsfraude. Nader onderzoek naar de situatie van de overleden man wees uit dat de verdachte begunstigde was van een levensverzekering die de overleden man kort voor zijn overlijden had afgesloten.

Vanaf dat moment werd ‘terug-gerechercheerd’ naar andere zaken. Uit dat onderzoek kwam een overlijden op 30 augustus 2013 naar voren van een 22-jarige man, eveneens van Dominicaanse afkomst. Ook hij bleek kort voor zijn overlijden een levensverzekering te hebben afgesloten met de verdachte als begunstigde.

Spierverslappend middel
Toxicologisch onderzoek wees uit dat beide mannen een spierverslappend middel toegediend hadden gekregen. De patholoog heeft aangegeven dat het overlijden kan worden verklaard door functiestoornissen van vitale organen, wat goed verklaard kan worden door de effecten van het spierverslappend middel. Bij een doorzoeking van de woning van de verdachte werden behalve spuiten inclusief naalden ook het spierverslappend middel aangetroffen dat gebruikt wordt bij chirurgische ingrepen en niet normaal verkrijgbaar is. Op een van de injectienaalden werd DNA van de verdachte aangetroffen.

Behulpzaam
De verdachte stond in de Dominicaanse gemeenschap in Amsterdam Zuidoost bekend om zijn behulpzaamheid. Omdat hij anders dan velen in zijn omgeving behalve het Spaans ook het Nederlands machtig was en bovendien enige juridische kennis had, werd er regelmatig een beroep op hem gedaan. Ook gebeurde het dat verdachte zich zelf opwierp als vertegenwoordiger van een Dominicaanse familie om gezondheidszaken te bespreken of verzekeringskwesties af te handelen.

Reageer op dit artikel