nieuws

Meer geld naar technologie financiële sector

Branche

Meer geld naar technologie financiële sector

De investeringen in fintech, technologische innovaties in de financiële sector, zullen dit jaar wereldwijd fors stijgen. In 2015 wordt een bedrag van $ 20 mld (ruim € 18 mld) geïnvesteerd in het vernieuwen van de financiële dienstverlening. Dat is een stijging van bijna 70% ten opzichte van 2014.

Hierbij gaat het niet alleen om startups die nieuwe concepten ontwikkelen die het speelveld van financiële instellingen compleet gaan veranderen, maar ook om gevestigde bedrijven die deze nieuwe technologieën omarmen. Dit blijkt uit de Fintech 100, een onderzoek van H2 Ventures en KPMG naar de investeringen die wereldwijd gedaan worden in fintech en de bedrijven die het meest actief zijn met innovatie binnen de financiële sector. Deze ondernemingen zetten de technologie optimaal in en zijn verantwoordelijk voor ingrijpende veranderingen in de sector.

Ander verdienmodel
“Naast de vijftig meest innovatieve, gevestigde ondernemingen, maakt het onderzoek duidelijk welke fintech startups voor de meest ingrijpende veranderingen in het landschap zorgen”, zegt Ferdinand Veenman, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor de bankensector. Veenman: “Deze jonge ondernemingen stellen grotere bedrijven weliswaar in staat om voordeel te halen uit nieuwe technologieën, maar zorgen ook voor de nodige druk op bijvoorbeeld de bankensector. Deze nieuwe toetreders kunnen in een omgeving opereren waar soms minder toezichteisen gelden en richten zich op een volledig ander verdienmodel dan dat van de banken. Dat model is gebaseerd op kennis van het financiële plaatje van de consument en niet op de marge van de onderliggende producten. Omdat ze niet gebonden zijn aan een enkel product of label kunnen ze de consument vaak vollediger informeren en adviseren dan banken die doorgaans alleen vanuit hun  eigen product inzage hebben in het financieel plaatje van de consument.”

China
De onderzoekers noemen de opkomst van Chinese fintechs opvallend. Op de ranglijst van de honderd meest toonaangevende fintech bedrijven nemen twee Chinese bedrijven een plek in de top 5 in. In totaal bezetten zeven Chinese bedrijven een plek in de top 100. Van de honderd meest innovatieve bedrijven is 40% gevestigd in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, 20% in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, 18% in het Verenigd Koninkrijk en 22% in Azië en de Pacific, waaronder Australië en Nieuw-Zeeland.

Reageer op dit artikel