nieuws

Legal & General wil gezamenlijk nadenken over gevolgen automatisering

Branche

Legal & General wil gezamenlijk nadenken over gevolgen automatisering

Arno Dolders, algemeen directeur van Legal & General, heeft een oproep gedaan aan de branche om zich samen te bezinnen over de gevolgen van automatisering. De erkenning dat dit veel gaat veranderen is er wel, maar er wordt nog geen actie ondernomen.

Dolders doet de oproep naar aanleiding van een aantal bijeenkomsten voor die Legal & General dit najaar organiseerde. Daaruit bleek dat 90% van de deelnemers onderschreef dat digitalisering in de komende jaren een enorme impact heeft op de bedrijfsprocessen van het eigen kantoor. Maar manieren om op die veranderingen in te spelen, hebben de adviseurs niet paraat. Ruim 51 % van de deelnemers gaf aan nog niet goed te weten welke aanpassingen binnen de eigen onderneming nodig zijn om daadwerkelijk voorbereid te zijn op de verdere groei van de digitalisering.

Dus doet Dolders een oproep aan de branche tot gezamenlijke bezinning over de toekomst. “Ik denk dat beroepsorganisaties, vakpers maar ook automatiseringsbedrijven hieraan een belangrijke bijdragen kunnen leveren door trends zichtbaar te maken en best practices te communiceren”, zegt Dolders.

Focus op advies
Adviseurs verwachten dat de digitalisering in eerste instantie vooral effect zal hebben op administratieve processen. Als gevolg daarvan verwacht 70% van de deelnemers aan de bijeenkomsten van Legal & General dat de lagere kosten in dit proces ook zullen betekenen dat zij minder inkomsten uit bemiddelingen gaan halen. Een impactvolle verandering, omdat 75% van de deelnemers aangaf 60% of meer van de inkomsten uit bemiddeling en beheer te halen. Als antwoord daarop gaven de adviseurs aan hun werk meer te richten op advies. Hierbij denkt 57 % zich nadrukkelijker op specifieke doelgroepen of financiële producten te gaan concentreren, terwijl 39 % opteert om generalist te blijven. Ruim 83 % gaf aan te verwachten, dat zij meer aandacht gaan geven aan deeldiensten.

Reageer op dit artikel