nieuws

Cybercrime beangstigt banken steeds meer

Branche

Cybercrime beangstigt banken steeds meer

Banken zien cybercrime als een steeds groter risico, blijkt uit onderzoek van PwC. Criminaliteit steeg van plek 9 naar 2 op de lijst van ‘banana skins’, de potentiële uitglijders voor banken. Die stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door het cybergevaar.

Daaraan verwant is het gevaar dat wordt toegedicht aan nieuwe technologieën, op plek 4. Dat zit niet zozeer in cybercrime, maar wel in het gevaar dat nieuwe fintech-bedrijven opleveren in de vorm van nieuwe concurrenten. PwC stipt zelf in het voorwoord al aan dat de mogelijkheid bestaat dat respondenten ‘technology risk’ ook als cybercrime beschouwden, waardoor dat nog wel eens een nog groter gevaar zou kunnen zijn dan het rapport al stelt dat het is.

De stijging van criminaliteit wordt door PwC dus voornamelijk toegeschreven aan de toegenomen angst voor cybercrime. Dat heeft ook te maken met het feit dat banken experimenteren met nieuwe modellen die leunen op technologie om de winstmarge te vergroten. Het gevolg van die nadruk op technologie is dat banken weer gevoeliger zijn voor cybercriminaliteit.

Top 3
Het nieuwe nummer 1 risico is de macro-economische omgeving: bankiers zijn bank dat het economische herstel zich toch niet doorzet. Na criminaliteit op plaats 2 staat regelgeving, de nummer 1 van vorig jaar, op plek 3. Naast cybercriminaliteit is een andere grote stijger de kwaliteit van risicomanagement, die stijgt van 11 naar 6. In de bankensector heerst nog altijd het gevoel dat de branche nog altijd geen goede inschatting maakt van risico’s en de veranderingen van risico’s ook niet goed in de peiling heeft.

Reageer op dit artikel