nieuws

am: jaarboek: Slechte resultaten in Leven duwen verzekeringsbranche in het rood

Branche

am: jaarboek: Slechte resultaten in Leven duwen verzekeringsbranche in het rood

Het resultaat van de Nederlandse verzekeraars is in 2014 in de rode cijfers beland, zo blijkt uit een analyse van de gegevens die zij bij toezichthouder DNB hebben aangeleverd en die in het am:jaarboek op een rijtje zijn gezet. Achmea blijft het grootste verzekeringsconcern, terwijl Aegon bijna even groot is geworden als Nationale-Nederlanden.

In alle sectoren (Schade, Leven en Uitvaart) daalt het premievolume. Het nettoresultaat is sterk afhankelijk van de op-en-neergaande beweging in de levenmarkt, waar 2014 het slechtste resultaat oplevert sinds 2008: het verlies loopt op tot meer dan € 3 mld. In Schade daalt de winst naar € 2,2 (2,9) mld en de toename van het nettoresultaat in Natura-uitvaart zet met € 19,1 (2,9) mln weinig zoden aan de dijk. De verzekeringsbranche boekt in totaal € 806 mln verlies, tegen nog € 5.072 mln winst een jaar eerder. Dat mogen vooral Nationale-Nederlanden en Vivat zich aanrekenen. Beide boeken een miljardenverlies in Leven, onder meer doordat er vele miljarden worden toegevoegd aan de voorzieningen. Bovendien wordt er door beide levensverzekeraars meer uitgekeerd dan er aan premie wordt ontvangen. De voorziening voor verzekeringsverplichtingen omvat bij de Nederlandse levensverzekeraars een bedrag van € 293 (277) mld. Eerder meldde het Verbond van Verzekeraars al dat het technisch resultaat van de verzekeringsbranche in 2014 is uitgekomen op -8% van de verdiende premie.

Grootste concerns
Wat betreft omzet blijft Achmea veruit het grootste verzekeringsconcern met een marktaandeel van 25,3% (24,8%), veel meer dan runner-up VGZ, die 14,2% (13,9%) van de markt in handen heeft. Bij Aegon groeit de omzet het meest, vooral dankzij het pensioenbedrijf. Daardoor is Aegon met een marktaandeel van 6,5% nu bijna even groot als NN. Delta Lloyd krimpt, eveneens door ontwikkelingen in het collectieve levenbedrijf, en ziet het marktaandeel slinken tot 4,6% (5,3%). De omzetcijfers over het jaar 2014 geven een gemankeerd beeld van de markt, omdat het schadebedrijf van Allianz nu aan de Belgische toezichthouder rapporteert. Op de levenmarkt ontbreekt om heel andere redenen een bekende naam: het in zwaar weer verkerende Conservatrix ligt in de clinch met DNB en heeft nog geen jaarcijfers aangeleverd.

am:jaarboek
De bij DNB geregistreerde gegevens over de Nederlandse verzekeringsmarkt zijn gebundeld in het am:jaarboek 2015, dat volgende week verschijnt. Daarin is ook een overzicht opgenomen van de hypotheekmarkt, een lijst van de 100 grootste pensioenfondsen en de top 100 van intermediairbedrijven.

Reageer op dit artikel