nieuws

AFM deelde in 2015 fors minder boetes uit

Branche

AFM deelde in 2015 fors minder boetes uit

De Autoriteit Financiële Markten deelde in 2015 slechts 17 boetes uit. Dat is aanzienlijk minder dan in 2014, toen werden er 31 boetes uitgedeeld. Wel zaten er zeer grote boetes bij, zoals miljoenenboetes die zijn op gelegd aan de bestuurders van Imtech. Dat meldt De Telegraaf woensdag.

Ook Delta Lloyd Asset Management kreeg een boete van € 750.000 in augustus. Volgens de AFM werd het bedrijf gestraft omdat het tussen april 2012 en november 2014 de bedrijfsvoering ‘niet zodanig had ingericht dat deze een beheerste uitoefening van haar bedrijf waarborgde’. Ook ABN Amro werd flink berispt en kreeg van de toezichthouder een boete van € 2 mln omdat de bank de regels voor rentederivaten aan zijn laars had gelapt.

De AFM werd zelf ook op de vingers getikt door minister Dijsselbloem. Zo zou de toezichthouder ‘onvoldoende streng en consistent zijn geweest bij het uitvoeren van steekproeven van zijn rentederivaten’, aldus Dijsselbloem. Bovendien zou blijken uit het proefschrift ‘De boete uit balans’ van Arnt Mein dat de AFM zware boetes zou hebben gegeven voor overtredingen waarvoor die regels niet bedoeld waren.

Reageer op dit artikel