nieuws

Tweede Kamer stemt tegen gescheiden vermogens fuserende pensioenfondsen

Branche

Tweede Kamer stemt tegen gescheiden vermogens fuserende pensioenfondsen

De Tweede Kamer is meegegaan in het voorstel van staatssecretaris Klijnsma om fuserende pensioenfondsen een verbod op te leggen op het scheiden van vermogens. De Eerste Kamer moet nog over het voorstel stemmen.

Volgens de Raad van State zou het gescheiden houden van pensioenvermogens, ook wel ringfencing genoemd, zorgen voor oneerlijke concurrentie voor verzekeraars die met Algemene Pensioenfondsen (APF) ook in de markt zijn om kleinere pensioenfondsen over te nemen. Ook zij kunnen de vermogens namelijk niet gescheiden houden. Fondsen willen dit wel graag, omdat het samenvoegen van de vermogens nadelig is voor de deelnemers van het grotere fonds, terwijl het kleine fonds er juist voordeel bij heeft.

Klijnsma besloot daarom ringfencing onmogelijk te maken en krijgt daarin nu steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Hoogleraar Erik Lutjens liet eerder al weten de maatregel onnodig te vinden. Hij zei: “De Raad van State wil het amendement uit de wet, omdat het een risico van marktverstoring geeft, omdat een BPF kringen met goede en slechte risico’s kan maken. Maar de Raad van State miskent dat het verbod van ringfencing alleen wordt opgeheven voor fuserende fondsen. En dus niet voor bestaande andere regelingen binnen een BPF. Het organiseren van kringen van goede en slechte risico’s blijft dus nog steeds onmogelijk.” Lutjens sprak toen al wel de verwachting uit dat de Tweede Kamer het voorstel van Klijnsma zou volgen: “Het lijkt een gelopen koers dat het amendement uit de wet gaat verdwijnen, tenzij de Tweede Kamer gaat nadenken. maar het is een illusie dat het zo loopt.”

Reageer op dit artikel