nieuws

Seniormanagement DNB wordt meer bij toetsing betrokken

Branche

De Nederlandsche Bank heeft in een nieuwsbericht meer duidelijkheid gegeven over de veranderingen die de toezichthouder gaat doorvoeren in het toetsingsproces van bestuurders. Zo zal het seniormanagement van DNB zelf meer betrokken worden bij de toetsingen.

Dat is een van de maatregelen die de toezichthouder neemt nadat er veel kritiek uit de sector was gekomen op de manier van toetsen. Dat deze interviews werden afgenomen door ‘dertigjarige psychologen’ stuitte op veel verzet in de branche. Eind vorige maand nam toezichtdirecteur Jan Sijbrand in gesprek met het FD al een voorschot op de aanpassingen. “We brengen meer senioriteit in, omdat we merkten dat gesprekspartners niet altijd op dezelfde golflengte zaten.”

DNB laat nu in een nieuwsbericht weten wat er gaat veranderen aan de procedure. De toezichthouder liet onderzoek doen onder 896 getoetste bestuurders en is daarmee aan de slag gegaan. DNB-directeur Frank Elderson zet de wijzigingen uiteen: “We nemen de feedback uiterst serieus. Aan de hand van de onderzoeksresultaten én de resultaten van onze interne evaluatie hebben we besloten het toetsingsproces op een aantal punten verder te versterken. Dit doen we door het toetsingsproces meer inzichtelijk te maken en het seniormanagement van DNB er meer bij te betrekken, meer inzicht te bieden in het toetsingsproces, de besluitvorming en de mogelijkheden voor bezwaar en beroep en meer transparantie te bieden en meer informatie te geven.” Concreet houdt dat bijvoorbeeld in dat DNB geanonimiseerde cases gaat delen met de sector om te laten zien hoe een toetsing er in de praktijk aan toegaat.

Zittende bestuurders
DNB laat in het bericht ook weten dat het toetsingsproces per 1 januari een nieuwe fase ingaat, omdat inmiddels alle zittende bestuurders, commissarissen en leidinggevenden van het tweede echelon van banken en verzekeraars zijn getoetst volgens de sinds 2012 geldende procedure. Vanaf 1 januari worden alleen nieuwe kandidaten en kandidaten die zijn voorgedragen voor een nieuwe functie of termijn getoetst.

Reageer op dit artikel