nieuws

Onderzoek: ‘Hebzucht hoeft niet negatief te zijn’

Branche

Onderzoek: ‘Hebzucht hoeft niet negatief te zijn’

Bankiers en medewerkers op de beursvloer geven nu zelf toe: wij worden meer dan anderen gedreven door hebzucht. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode. De Volkskrant heeft de eerste resultaten.

In het onderzoek werd voor het eerst gekeken naar de vraag in hoeverre hebzucht mensen motiveert, aan de hand van stellingen als ‘Ik wil altijd meer’ en ‘Ik kan me niet voorstellen dat ik te veel dingen heb’. Bankiers, maar ook verkoopmedewerkers en makelaars gaven toe wat hebzuchtiger te zijn, maar dat kan ook lonen, concludeerden de onderzoekers. Zo verdienen bovengemiddeld hebzuchtige verkoopmanagers gemiddeld 10% meer dan Jan Modaal.

Uit eerder onderzoek bleek dat hebzucht kan leiden tot riskanter gedrag, maar volgens Jaap van Mijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode, hoeft het niet per sé een negatieve eigenschap te zijn: “Als deze eigenschap productief wordt ingezet, leidt hebzucht tot economische groei en vernieuwing. Maar als hebzucht ontspoort, leidt het tot destructief gedrag.”

Reageer op dit artikel