nieuws

LEF-ambassadeur Femke Halsema ziet gastlessen als ‘resocialisatie’ voor sector

Branche

LEF-ambassadeur Femke Halsema ziet gastlessen als ‘resocialisatie’ voor sector

LEF-lessen zijn niet alleen leerzaam voor de deelnemende studenten, maar kunnen ook fungeren als resocialisatieproject voor de financiële sector. Dat zei oud-politica Femke Halsema, kersverse ambassadeur van de Stichting LEF (Leven en Financiën) gisteren tijdens het eerste lustrumfeestje van LEF, bij Achmea in Zeist. Ook rapper Ali B. gaf er acte de présence.

Femke Halsema is de opvolgster van Erica Terpstra als ambassadeur van LEF. De stichting bestaat nu vijf jaar en wist in die tijd met een naar eigen zeggen ‘belachelijk kleine begroting’ dankzij 450 vrijwillige gastdocenten al bijna 10.000 mbo-studenten te bereiken met een lesprogramma dat meer inzicht geeft in omgaan met geld. Veel van die gastdocenten, allen werkzaam in de financiële sector, waren gisteren aanwezig. Nog meer mbo-studenten bereiken, dat is de gezamenlijke missie.

Verplicht vak
Volgens Halsema is dat grotere bereik hard nodig. “Wat is er met ons en onze kinderen gebeurd dat we zo gevoelig zijn voor consumeren?”, vroeg ze zich af. “Ik heb daar zelf ook last van terwijl mijn ouders zuinige mensen waren die werkelijk nooit een impulsaankoop deden of een lening afsloten.” Jongeren in het MBO zijn volgens Halsema extra kwetsbaar. “Deze groep wordt vroeg zelfstandig, maar is daar niet voor geprepareerd. Ze hebben toegang tot creditcards en leningen. Twintig procent van hen heeft problematische schulden. Daarom is LEF zo’n goed initiatief.”

Resocialisatie
Halsema pleitte ervoor om financiële educatie als verplicht vak op te nemen in het mbo-curriculum. Maar wel moeten vakprofessionals uit de branche de lessen blijven verzorgen. “Het moet iets blijven van vrijwilligers en financieel experts. Ook omdat mensen uit de financiële sector zich door het contact met deze studenten meer bewust worden van de risico’s voor jongeren.” Halsema ziet in dat kader LEF als een soort resocialisatie voor de financiële sector. “Laat de bobo’s die de problemen hebben veroorzaakt maar eens les op het mbo geven. Ben je verantwoordelijk voor de torenhoge schulden? Dan moet je als resocialisatie voor de klas, dat lijkt me heel goed.”

Goeie dingen
Achmea-directeur Jack Hommel, lid van het comité van aanbeveling van LEF, fungeerde gisteren als gastheer en dagvoorzitter. Hij was het desgevraagd niet helemaal met Halsema eens. “LEF is door een groep enthousiaste mensen uit onze sector opgericht. De financiële sector is niet slecht. Er zijn verkeerde dingen gedaan, maar er gebeuren ook heel goeie dingen. Dat neemt overigens niet weg dat je als docent heel veel kunt leren van het lesgeven.”

Vooroordelen
Dat zei ook Gijs Wintzen die de dagelijkse leiding over LEF heeft. “Onze gastdocenten leren veel van de lessen, ze zijn immers in gesprek met de consumenten van de toekomst. Maar ook word je je als docent voor zo’n groep bewust van bepaalde vooroordelen. Ik stond zelf een keer voor een groep leerlingen van een kappersopleiding. Ze moesten hun inkomsten en uitgaven invullen. Een van hen kwam daar niet uit. Ze zei: ik verdien de ene maand 350 euro en de andere maand 10.000 euro. Bij mij kwam de gedachte op: oh help, ze zal toch geen callgirl zijn? Wat bleek: ze was invalster bij de musical van André Hazes en verdiende gewoon hartstikke goed als zangeres.”

Focus
Wintzen vertelde ook dat LEF zich de komende jaren wil focussen op een aantal ROC’s om daar op een meer structurele basis lessen te verzorgen. “Als we op die ROC’s een vast onderdeel van het curriculum kunnen worden dan is het ook makkelijker om gastdocenten verder van tevoren in te plannen.” Ebby Pelsma van ROC Midden-Nederland zei dat de inzet van LEF vaak aan de individuele docenten ligt. “Die moeten er iets in zien en ook de meerwaarde zien van een gastdocent uit de praktijk. Bedenk wel dat het best lastig is om vier lessen van anderhalf uur in het onderwijs in te plannen.” Wintzen zei dat daar al op is ingespeeld door ook kortere lessen te ontwikkelen.

Ali B
Rapper Ali B. sloot de middag af met een optreden en een persoonlijk verhaal. Als tiener zat hij behoorlijk aan de grond totdat hij er door een jongerenwerker bovenop werd geholpen. Zijn situatie is nu wel anders. “Ik heb nu een accountant en een vrouw. Vooral dat laatste helpt. Het bijzondere is: nu ik het heel goed heb, speelt geld juist een kleine rol in mijn leven. Juist als je niet op geld uit bent, maar energie steekt in wat je wilt geven aan anderen, dan komt het naar je toe.” De gastdocenten vroegen of hij nog een tip had om de mbo-doelgroep te bereiken. Ali: “Probeer ze ervan bewust te maken dat je niks hebt aan aanzien. Een lening om een brommer te kopen, dan heb je niets, dan ben je leeg. Heb het met ze over hun dromen. Ik leg mijn kinderen ook uit dat voor niets de zon opgaat. Je moet werken voor je geld. Eerst zaaien, dan oogsten, in die volgorde.”

Reageer op dit artikel