nieuws

Grote bedrijven de mist in met privacy

Branche

Grote bedrijven de mist in met privacy

Sportartikelenfabrikant Nike en IT-bedrijf EMC hebben onlangs een harde les gekregen in de omgang met persoonsgegevens. In Nederland tikte het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) Nike op de vingers. EMC werd in Amerika beboet.

Het CBP concludeerde onlangs dat Nike de wet heeft overtreden bij haar Nike + Running app. Gebruikers hiervan worden volgens het college onvoldoende geïnformeerd over de verwerking van gevoelige gezondheidsgegevens, zoals gewicht lengte en de intensiteit van het sporten.
Als reactie op de uitspraak van het CPB verplicht Nike gebuikers van de app niet langer om gewicht en lengte op te geven. De sportartikelen fabrikant gaat gebruikers ook beter informeren over het verwerken van gezondheidsgegevens.

Gestolen laptop
EMC en het Amerikaanse Hartford Hospital moesten onlangs een schikking van 90.000 dollar betalen wegens het verlies van een laptop met privacygevoelige gegevens. De laptop bevatte persoonlijke en medische gegevens van bijna 9.000 patiënten en werd in 2012 gestolen uit het huis van de werknemer van EMC. Hij nam deel aan een project dat de analyses van patiëntgegevens moest verbeteren.
EMC en het ziekenhuis hebben toegezegd maatregelen te treffen om de gezondheidsgerelateerde informatie beter te beschermen, onder meer door versleuteling wanneer deze op laptops komt te staan of via andere apparatuur wordt gedeeld.

Lees hier het complete bericht over de kwestie rondom de Nike app en  hier meer informatie over de zaak rond EMC en het Hartford Hospital.

Reageer op dit artikel