nieuws

DNB geeft in 2016 extra aandacht aan integriteit

Branche

DNB gaat het komende jaar extra aandacht besteden aan integriteitsrisico’s in de financiële risico’s. Bij ruim een derde van de dit jaar onderzochte banken, verzekeraars, trustkantoren en betaalinstellingen was het inschatten van dit soort risico’s volgens de toezichthouder slecht geregeld.

DNB geeft in 2016 extra aandacht aan integriteit

DNB presenteerde maandag een lijst met speerpunten voor het toezicht in 2016. De integriteitsrisico’s staan hoog op die agenda, omdat slechts 7 van de 170 instellingen hun risicomanagement op het gebied van integriteit helemaal op orde hadden. Dat kan er bijvoorbeeld om gaan dat medewerkers een lijst hebben met kenmerken waaraan ze corruptie herkennen.

Lage rente
Een ander speerpunt is de lage rente voor pensioenfondsen, de toezichthouder wil volgend jaar goed kijken naar de gevolgen daarvan. Een ander belangrijk thema is de implementatie van nieuwe Europese regels, Solvency II, voor verzekeraars. DNB-bestuurder Jan Sijbrand vertelde op de bijeenkomst dat hij buitenlandse collega’s ook vaak tekst en uitleg moest geven over de grote hypotheekportefeuilles in Nederland. Ter onderbouwing deed DNB een speciale stresstest, waaruit bleek dat de hypotheekportefeuilles wel tegen een stootje kunnen.

Reageer op dit artikel