nieuws

Dijsselbloem: ASR gaat volgend jaar naar de beurs

Branche

De staat heeft een beslissing genomen over de toekomst van verzekeraar ASR. Net als de ABN Amro gaat de verzekeraar naar de beurs. Waarschijnlijk vanaf volgend jaar wordt ASR in delen naar de beurs gebracht.

ASR kwam in oktober 2008 in handen van de staat door de nationalisatie van ABN Amro en Fortis Nederland, waar ASR de verzekeringspoot van was. Er was nog sprake van dat Anbang, dat Vivat al overnam, ook ASR zou overnemen, maar dat kwam er niet van. Nu lijkt het erop dat de verzekeraar op eigen benen verder zal gaan, wat ook naar wens van ASR zelf is. CEO Jos Baeten sprak onlangs nog in am:magazine die voorkeur uit: “Ik heb gezegd: ASR is groot en sterk genoeg en laat dat elke dag zien. Wij denken dat een entry op de private markt het belang van alle stakeholders het beste dient.”

De staat betaalde in 2008 € 3,6 mld voor ASR. Daar is tot nu toe € 700 mln aan rente over betaald en ASR heeft tot en met vorig jaar € 400 mln aan dividend uitgekeerd aan de schatkist. Dijsselbloem hoopt met de verkoop van de verzekeraar € 3,2 mld binnen te halen. Dijsselbloem zegt over het besluit: “We hebben besloten dat de voorbereidingen voor een beursgang van ASR gaan beginnen. Een beursgang heeft onze voorkeur. ASR staat er heel goed voor en er is veel interesse. We hopen dat we in de eerste helft van volgend jaar het eerste deel kunnen verkopen. Het is onze inzet om zoveel mogelijk terug te verdienen.”

Reageer op dit artikel