nieuws

Allianz, Generali en Legal & General scoren slecht op duurzaamheidsbeleid

Branche

Allianz, Generali en Legal & General scoren slecht op duurzaamheidsbeleid

Allianz, Generali en Legal & General blijven ernstig achter bij het publiceren van goed duurzaamheidsbeleid. Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer. Zij vergelijken jaarlijks het duurzaamheidsbeleid van verzekeraars voor achttien thema’s.

“Het beleid van Allianz is over de hele linie `slecht’ tot `zeer slecht’ te noemen. Allianz bracht slechts op een van de achttien onderwerpen verbeteringen in het beleid aan. Het beleid van Generali is niet veel beter. Niettemin scherpte Generali slechts voor drie onderwerpen het beleid aan, terwijl dit op twee andere onderwerpen nog verslechterde. Legal & General haalde op zes onderwerpen hogere rapportcijfers dan bij de vorige meting en scoorde op een onderwerp lager”, stelt Eerlijke Verzekeringswijzer. Woordvoerder Titus Bolten noemt het beleid “bar en boos”. “Klanten van Allianz en de  dochteronderneming Allsecur hebben geen flauw benul voor welke waarden en principes de verzekeraar nu eigenlijk staat en waarin ze de vele honderden miljarden die haar worden toevertrouwd, investeert.” Hetzelfde geldt volgens hem voor de klanten van Generali en Legal & General. “Die moeten maar raden of de investeringen bijdragen aan een mooiere wereld of aan sociale misstanden en controversiële wapenhandel. Het ontbreekt bij deze drie verzekeraars, nog meer dan bij de andere, aan een goed en
transparant investeringsbeleid. Op 18 maatschappelijke onderwerpen haalt geen van de drie zelfs maar een voldoende”, zegt Bolten.

Wel verbeteringen
De overige zeven verzekeringsgroepen die bij het onderzoek betrokken waren – ASR, Achmea, Aegon, APG (moederbedrijf van Loyalis), Delta Lloyd, NN Group en Vivat Verzekeringen – brachten in het afgelopen jaar concrete verbeteringen aan in het duurzaamheidsbeleid. Deze verbeteringen resulteerden in 64 hogere scores op tal van maatschappelijke onderwerpen, zoals arbeidsrechten en dierenwelzijn. Delta Lloyd nam verreweg de meeste stappen om de investeringen te verduurzamen. Zij behaalde hiermee op 14 onderwerpen hogere, soms veel hogere, scores. “We zijn verheugd dat Delta Lloyd in beweging is gekomen”, zegt  Bolten. “Ook hebben we op grond van de gesprekken met Delta Lloyd goede hoop dat de verzekeraar voortgaat op deze weg en het beleggingsbeleid nog veel verder zal verbeteren.” Aegon, Achmea, APG (Loyalis), ASR en Vivat Verzekeringen boekten op meerdere thema’s – soms flinke – vooruitgang, terwijl ook NN Group een paar hogere scores kon bijschrijven.

Reageer op dit artikel