nieuws

The sky is the limit

Branche

The sky is the limit

Overal ter wereld wordt er steeds hoger gebouwd. Het werpt ook nieuwe uitdagingen op, zowel bij het bouwen als het verzekeren van superhoge torens.  

De Shanghai Tower in Pudong, het financiële district van Shanghai, is met zijn 632 meter het hoogste gebouw van China en het op één na hoogste gebouw ter wereld. Maar het is niet het enige gebouw met zijn hoofd in de wolken. Het staat naast twee andere extreem hoge gebouwen in Pudong: de Jin Mao Tower en het Shanghai World Financial Center.

Tot voor kort waren dergelijke gebouwen een zeldzaamheid in China. In de regio komen regelmatig aardbevingen voor, dus men was terughoudend met hoogbouw. Maar na de bouwgolf van de afgelopen jaren staan er in China inmiddels 26 ‘superhoge’ gebouwen. Gebouwen worden door de International Council on Tall Buildings and Urban Habitat als ‘superhoog’ gedefinieerd als ze hoger zijn dan 300 meter.

De oorzaak van de toegenomen bouwlust in de Volksrepubliek en andere aardbevingsgebieden is geen uitbraak van roekeloosheid, maar de vooruitgang op het gebied van ontwerp- en constructietechnieken, vertelt dr. Craig Gibbons, principal and global structural engineering leader bij Arup, een wereldwijd opererende technische consultancyfirma. “De materialen die bij het bouwen van hoge gebouwen gebruikt worden, zijn niet veel veranderd. Maar met geavanceerde analytische modellen kunnen we het gebruik van bouwmaterialen optimaliseren en de effecten van diverse gebeurtenissen bestuderen. Bouwkundigen kunnen zo materialen en locaties beter op elkaar af te stemmen.”

Wat-als-scenario’s

Naast natuurkrachten vormt ook de mens een bijzonder risico voor zeer hoge gebouwen. “Een van de grootste risico’s voor hoge gebouwen is dat ze een symboolfunctie krijgen”, legt Gibbons uit. “Elk icoon trekt de aandacht van degenen die een statement willen maken, en de kwetsbaarheid van bepaalde gebouwentypes wordt sinds de aanslagen van 11 september alom erkend. Als gevolg daarvan letten we als bouwkundigen op de ‘wat-als-scenario’s’. Wat gebeurt er als er aanval plaatsvindt, als iemand een bom in het gebouw plaatst of er een vliegtuig invliegt?” Ook hier komen schaalmodellen goed van pas. “Met behulp van geavanceerde software zijn we in staat te duwen en te trekken, en onderdelen uit het gebouw te halen alsof het beschadigd is, om te kijken hoe het gebouw daarop reageert.”

Niet alleen de fysieke bescherming van superhoge gebouwen verandert, ook de beveiligingsregels worden steeds verder aangescherpt. “Er zijn tegenwoordig veel meer regels, voor zowel brandveiligheid als de invloed die gebouwen hebben op het milieu”, vertelt Hervé Cosson, regional technical lines manager for Continental Europe bij ACE. Ook nieuwe bouwtechnieken zijn onderworpen aan streng toezicht. “Als een ontwerp zich niet volledig bewezen heeft, moet je eerst een toelichting indienen bij de toezichthouder om te laten zien wat je wilt gebruiken”, legt hij uit.

Vooral in opkomende economieën verandert de regelgeving razendsnel. “De regels die je in acht moet nemen en waaraan je moet voldoen bij het bieden op een aanbestedingsproject in dit soort landen, veranderen elke dag”, vertelt Santiago Sanchéz, head of sales and distribution for Iberia bij ACE.

Het is voor multinationals dan ook een hele uitdaging om actief te zijn in zowel ontwikkelde als opkomende economieën. Om de omvang van die uitdaging binnen de perken te houden, willen ze dat hun claims op een consequente manier worden afgehandeld stelt Connie Germano, casualty technical underwritingmanager, Continental Europe, bij ACE. “De aannemer moet weten wat hij kan verwachten als hij een claim indient, zodat hij niet voor verrassingen komt te staan als er iets in dat land anders blijkt te zijn dan waaraan hij gewend is”, zegt ze. “Niemand wil verrast worden door de inconsequente afwikkeling van zijn claims.”

Subtiele verschillen

De financiële bescherming van superhoge gebouwen door verzekeringen ontwikkelt zich ook, hoewel dat in de optiek van ACE-experts niet altijd snel genoeg gaat. Bij sommige verzekeraars “vinden de activiteiten binnen verschillende zuilen plaats, waarbij elk risico in een aparte polis wordt ondergebracht. Bij ACE proberen we dat te veranderen”, vertelt Hervé. “Wij streven altijd naar het afsluiten van pakketpolissen. Je loopt dan niet het risico dat er een gat in je dekking zit. En voor claimshandling, aanpassingen en het voorkomen van problemen kun je je tot één maatschappij richten die je kan adviseren over het terugdringen van de risico’s.” Hij voegt daaraan toe: “Nu superhoge gebouwen overal ter wereld worden gebouwd, zullen de bouwers ervan ook rekening moeten houden met de subtiele verschillen in verzekeringsbeleid. Aansprakelijkheid is in elk land weer anders geregeld.”

Risicomanagers moeten rekening houden met de volledige omvang van hun bouwrisico’s, inclusief het altijd aanwezige terrorismerisico voor iconische gebouwen en de aansprakelijkheidsrisico’s die inherent zijn aan elk groot project. Ondertussen moeten de oplossingen die de verzekeringsmarkt biedt op een vergelijkbare manier wereldwijd toepasbaar, uitgebreid en digitaal bereikbaar zijn.

 

The sky is the limit, wolkenkrabbers in cijfers:

  • Kingdom Tower: Jeddah, Saoedi-Arabië. Geplande hoogte: 1007 meter. Aantal verdiepingen 167. Geplande voltooiing: 2018.
  • Wuhan Greenland Center: Wuhan, China. Geplande hoogte: 606 meter. Aantal verdiepingen 104. Geplande voltooiing: 2017.
  • One World Trade Center: New York, VS. Hoogte: 541 meter. Aantal verdiepingen 104. Voltooid: 2014.
  • Federation Tower: Moskou, Rusland. Geplande hoogte: 509 meter. Aantal verdiepingen 93. Geplande voltooiing: 2016.
  • Princess Tower: Dubai, VAE. Hoogte: 414 meter. Aantal verdiepingen 101. Voltooid: 2012.
  • The Shard: Londen, VK. Hoogte: 306 meter. Aantal verdiepingen 72. Voltooid: 2012.

 

Reageer op dit artikel