nieuws

Jan Sijbrand (DNB): ‘Nederlander verwacht teveel van toezicht’

Branche

Jan Sijbrand (DNB): ‘Nederlander verwacht teveel van toezicht’

In Nederland verwachten samenleving en politiek te veel van het toezicht. Ze willen faillissementen in de financiële sector volledig uitsluiten, terwijl in andere landen een nette afwikkeling van een bank goed genoeg wordt gevonden. Dat zei Jan Sijbrand, directeur toezicht van de Nederlandsche Bank (DNB), donderdagavond bij de uitreiking van de FD Henri Sijthoff-prijs, een prijs van het Financieele Dagblad voor de beste financiële verslaglegging.

Sijbrand zei tijdens die uitreiking, volgens een stuk in het FD vandaag: “In Nederland verwacht men dat je een bank niet failliet laat gaan. In Engeland zeggen ze: als het gebeurt, zorg dan dat het ordentelijk gebeurt.’ Hij gaf als voorbeeld de reacties op het faillissement van DSB Bank in 2009. ‘Van buitenlandse collega’s krijg ik te horen: spaargeld veilig? Verder geen problemen? Dan is het toch heel goed verlopen? Maar hier is iedereen nog steeds boos dat het is gebeurd.”

Gedrocht
Jeroen van der Veer, president- commissaris van ING, vond dat het toezicht te ver gaat. “Als je ziet waar we mee te maken hebben: het ministerie, DNB, ECB, AFM, resolutieautoriteit, OR, vakbonden. Dat zijn geen checks-and-balances, maar checks, checks, checks en dan balances, balances, balances. Dat voelt als een soort gedrocht.” AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven zei daarop dat banken en verzekeraars nu ook weer niet al te strikt de richtlijnen van haar organisatie, die een invulling zijn van open normen in de wet, hoeven na te leven. “Als wij een invulling aangeven, wordt die strikt overgenomen. Maar dat is niet bedoeld als tweede wetgeving, anders is er maar weinig ruimte voor eigen bedrijfsvoering. Natuurlijk, als je met een eigen invulling komt, is er kans dat wij er iets van zeggen. Dat is bedrijfsrisico.”

Maar volgens Van der Veer is het in de praktijk niet makkelijk om van hints van de toezichthouder af te wijken. “Als een toezichthouder iets zegt, komt dat op mij over als een voorschrift. De intenties zijn misschien wel goed, maar bij ons, aan de ontvangende kant, komt het toch anders over.”

NN
De discussie over de reikwijdte van toezicht was het thema van de uitreiking van de FD Henri Sijthoffprijs 2015, waar bedrijven uit alle sectoren voor in aanmerking komen. NN Group won in de categorie ‘overige beursfondsen’ (de verzekeraar was eind 2014 nog opgenomen in de Midkap-index). De jury waardeerde met name de paragraaf waarin NN schrijft wat het onderneemt om het verloren gegane vertrouwen van consumenten terug te winnen.

Reageer op dit artikel