nieuws

‘Het is buigen of barsten voor Chinezen’

Branche

‘Het is buigen of barsten voor Chinezen’

Het is niet ongebruikelijk dat Chinezen hard ingrijpen als het niet gaat zoals zij het willen. Dat zegt China-deskundige Fred Sengers (www.blogaap.nl). Sengers reageert hiermee op de wijzigingen die het Chinese Anbang doorvoert in het management bij Vivat.

“In eerste instantie heeft Anbang het Nederlandse management niet gewijzigd. Dus kennelijk is er onderweg iets gebeurd waardoor er hard ingegrepen is. Dat laatste is dan weer niet ongebruikelijk. Chinese bedrijven worden heel hiërarchisch geleid. Ben je het niet eens met je baas, dan is het buigen of barsten”, zegt Sengers. “Het is echter geen wet van meden en perzen dat bij een overname Chinees management aangesteld wordt. De grootste producent van autodaken is in Chinese handen gekomen en daar is het management intact gelaten. Ik ken echter een ander voorbeeld waar een Chinees de leiding kreeg en die wilde alleen nog maar in het Mandarijn communiceren. Ja, dan ben je als Nederlander snel klaar.”

Nieuw management
Na het vertrek van bestuursvoorzitter Gerard van Olphen heeft Anbang deze week bekend gemaakt dat Yinhua Cao de nieuwe Chief Financial Officer wordt bij Vivat. De top van het bedrijf  wordt nu, naast Cao, gevormd door Lan Tang (hij was Chief Finance & Risk Officer en wordt Chief Risk Officer), Xiao Wei Fu, Feng Zhang en Albert Bakker. Gisteren werd ook bekend gemaakt dat Seada van den Herik vertrekt bij Vivat. Zij wordt vooralsnog niet opgevolgd door een Chinees. Georgette Fijneman, nu nog COO van de pensioenverzekeraar, neemt op interimbasis de functie van Van den Herik over.

Reageer op dit artikel