nieuws

Geert Bouwmeester (De Goudse): ‘Staatssteun? Dan ook geen nieuwe klanten.’

Branche

Geert Bouwmeester (De Goudse): ‘Staatssteun? Dan ook geen nieuwe klanten.’

Geert Bouwmeester, vicevoorzitter van De Goudse, vindt dat instellingen die in de toekomst staatssteun krijgen geen nieuwe klanten mogen werven. Dat schrijft hij afgelopen zaterdag in een opiniestuk in het Financieele Dagblad. “Elke middenstander zal het onacceptabel vinden dat in het geval van faillissement van zijn slecht presterende collega de gemeente juist deze ondernemer gaat helpen.”

Bouwmeester wil een breed opgezette evaluatie van de staatssteun die is verleend aan financiële instellingen. “Niet om met de kennis van nu te oordelen over hen die toen de moeilijke beslissingen moesten nemen, maar wél als voorbereiding op beslissingen die bij een nieuwe crisis opnieuw genomen moeten worden.” Een dergelijke evaluatie zou, zegt Bouwmeester, kunnen uitwijzen dat bij sommige financiële instellingen staatssteun nodig was omdat deze instellingen vóór de crisis wel erg grote risico’s hebben genomen.

Prijs betalen
Bouwmeester vraagt in het stuk aandacht voor de gevolgen voor de verzekeraars die wel op eigen benen bleven staan, zoals De Goudse. Hij schrijft: “Elke middenstander zal het onacceptabel vinden dat in het geval van faillissement van zijn slecht presterende collega de gemeente juist deze ondernemer gaat helpen, zodat die daarna de goed presterende collega met overheidssteun kan blijven beconcurreren. Sterker nog, zodat die dankzij de steun van de overheid een beschermde status krijgt, waardoor hij voor bepaalde klantgroepen juist aantrekkelijker wordt en daarmee een concurrentievoordeel krijgt tegenover ondernemingen zonder deze steun.”

Geen nieuwe klanten
De vicevoorzitter doet alvast een suggestie voor een eventuele nieuwe crisis. Wanneer een instelling in de toekomst staatssteun nodig heeft, dan hoort daar een sanctie bij: de gesteunde instelling mag vanaf dat moment geen nieuwe klanten meer accepteren en komt in een ‘run off’-situatie. “De bestaande contracten worden correct afgewikkeld, maar er komen geen nieuwe klanten bij. De voordelen hiervoor zijn aanzienlijk. Naast het gegeven dat de normale eerlijke concurrentiële omgeving minder geweld aangedaan zal worden, is het ook zo dat de kans dat een financiële instelling wederom in een dergelijke situatie zal komen kleiner is omdat de directe consequenties al van tevoren duidelijk zijn.”

Reageer op dit artikel