nieuws

DNB past geschiktheidstoets aan na kritiek

Branche

DNB past geschiktheidstoets aan na kritiek

Toezichthouder DNB gaat de examenaanpak voor bestuurders en commissarissen van banken en verzekeraars aanpakken. Het is één van de maatregelen waarmee DNB de onvrede over en kritiek op de geschiktheidstoets probeert te ondervangen. Dit schrijft het FD.

In 2012 vernieuwde DNB de examenaanpak voor bestuurders en commissarissen van banken en verzekeraars. Zo worden behalve bestuurders nu ook commissarissen beoordeeld op betrouwbaarheid en geschiktheid en zijn de criteria fors uitgebreid. In een gesprek met het FD zegt toezichtdirecteur Jan Sijbrand dat er ook wel ontzettend veel is geregeld. Het onbehagen over de toets zou al langer broeien en kwam in alle heftigheid naar boven toen Delta Lloyd naar de rechter stapte omdat het gevoel leefde dat DNB op de stoel van de onderneming ging zitten. Volgens Sijbrand ging het in het geval van Delta Lloyd om het hertoetsen van bestuurders. “De rechter heeft daar ook een mening over. De rechter zegt dat er een onmiskenbare schending was van de maatschappelijke norm die het vertrouwen in de instelling ondermijnt. Ja, dat is nogal wat. Dat is de reden dat we hebben gezegd dat financieel bestuurder Roozen niet langer geschikt was als bestuurder. De heer Hoek (ex-topman DL) was uit zichzelf al weggegaan. We treden pas op als grenzen worden overschreden, niet omdat de kleur van iemands ogen ons niet aanstaat”, zegt Sijbrands tegen het FD.

Extern doorlichten
Komend jaar laat DNB een extern bureau het proces doorlichten om te kijken of het klantvriendelijker kan. Ook laat Sijbrand kijken naar de klacht dat DNB het oordeel over een bestuurder heel zelden op schrift stelt. “Het is nu zo dat als we de gesprekken hebben gehad en het niet goed lijkt af te lopen, we de instelling bellen om dat te melden. Als ik het goed begrijp, zeggen de mensen zelf: ‘Stuur me alsjeblieft niets. Ik wil dit niet zwart-op-wit.’ Of ze zeggen: ‘Ik hou ermee op’, waardoor er geen beschikking komt. Misschien moeten we dat voortaan gewoon wel doen. Al weet ik niet of we daarmee de sympathie vergroten”, aldus Sijbrand in het FD.

Reageer op dit artikel