nieuws

‘ASR gaat naar de beurs’

Branche

‘ASR gaat naar de beurs’

Staatsverzekeraar ASR lijkt naar de beurs te gaan. Het Financieele Dagblad schrijft dat vandaag op basis van “doorgaans goed ingevoerde bronnen” rond dit proces. De belangrijkste adviseur in dit dossier, NLFI, raadt het kabinet aan te kiezen voor een beursgang.

Het advies van NLFI, de beheerder van staatsparticipaties in de financiële sector, zou op korte termijn naar Financiën worden gestuurd. Begin dit jaar, werd op basis van positief beurssentiment, de waarde van ASR door analisten geschat op € 3 mld tot € 5 mld. ASR werd in 2008, als onderdeel van de Fortis-boedel, voor € 3,6 mld door de Nederlandse Staat gekocht.

Overweging
Een belangrijke overweging van NLFI om te kiezen voor een beursgang zou zijn dat er weinig belangstelling is van (Nederlandse) kopers. Zakenbank Lazard zou wel interesse getoond hebben. Volgens het FD valt er van Nederlandse verzekeraars weinig te verwachten. Delta Lloyd moet de kapitaalbuffers versterken, Nationale-Nederlanden heeft geen interesse en Aegon wacht af hoe de nieuwe kapitaaleisen van Solvency II uitpakken. Alleen Vivat/Anbang had interesse, maar na het vertrek van topman Gerard van Olphen zijn die bezig intern orde op zake te stellen. Ook vanuit private equity is er weinig belangstelling. Dit zou alles te maken hebben met de moeizame fase waar het Nederlandse Verzekeringsbedrijf doorheen gaat.

Lang geduurd
In een analyse stelt het FD dat externe factoren debet zijn aan het feit dat het zo lang geduurd heeft voordat er een besluit over ASR is gevallen. Alle aandacht van het ministerie ging uit naar de banken. En ook andere financiële instellingen zoals SNS Reaal en ING vroegen of kregen geld. ASR had geen haast, zo schrijft de krant.

Klaar voor de beurs
Al in een eerder stadium was ASR-bestuursvoorzitter Jos Baeten klaar voor een beursgang, maar kon hij achteraan aansluiten omdat Brussel aangaf dat er snel wat moest gebeuren met onder meer NN en ING Bank. Ook Reaal was inmiddels genationaliseerd en omgedoopt tot Vivat, dat snel van de hand gedaan moest worden. Het idee was dat ASR samen met private investeerders als CVC een bod zou uitbrengen op Vivat. Baeten zou hier persoonlijk een stokje voor hebben gestoken. Zoals het er nu naar uitziet, gaat Baeten uiteindelijk toch zijn zin  krijgen en slaat hij wellicht in het voorjaar van 2016 op de beursgong.

 

Reageer op dit artikel