nieuws

EIOPA stimuleert verzekeraars te investeren in infrastructuur

Branche

EIOPA stimuleert verzekeraars te investeren in infrastructuur

Verzekeraars hoeven mogelijk veel minder bufferkapitaal aan te houden als ze investeren in infrastructuur. EIOPA, de Europese toezichthouder voor de verzekeringssector, wil deze beleggingscategorie een aparte status geven om Europese verzekeraars te stimuleren te investeren in infrastructuur. Dat blijkt uit een advies dat EIOPA dinsdag aan de Europese Commissie stuurde.

De Europese toezichthouder wil dat alleen kwalitatief hoge beleggingen in infrastructuur in aanmerking komen voor een speciale, soepele behandeling. Verzekeraars moeten dan wel goed kijken naar de kwaliteit van de contracten, de situatie in een stressscenario en de voorspelbaarheid van de inkomsten. Wanneer een project aan de eisen voldoet, kan een verzekeraar rekenen op een reductie van 30% van het bufferkapitaal in vergelijking met andere beleggingen.

Volgens Gabriel Bernardino, voorzitter van EIOPA, zou de infrastructuur op de lange termijn een goede belegging kunnen zijn voor verzekeraars, omdat de inkomsten voorspelbaar zijn. “Toch moet er goed naar de projecten gekeken worden omdat zij complex zijn en er zeer specifieke kennis van risicomanagement nodig is”, aldus Bernardino.

Reageer op dit artikel