nieuws

Zomerserie (slot): zeven vragen aan Ozewald Wanrooij van Neutralis

Branche

Zomerserie (slot): zeven vragen aan Ozewald Wanrooij van Neutralis

In de zomerluwte komt amweb met een serie interviews met mensen uit de verzekeringssector. Luchtig, maar toch prikkelend. We leggen ze tien vragen voor, waarvan ze er zeven moeten beantwoorden. De 27e én hekkensluiter in deze serie is Ozewald Wanrooij, Financial Life Planner en partner van het Hengelose Neutralis.

Wat doe jij in de zomer? Wordt er dan nog wel gewerkt?
“Iedere dag geniet ik weer met volle teugen van mijn heerlijke vak als financial life planner en ben ik dankbaar dat mensen mij het vertrouwen geven om ze te mogen helpen bij het realiseren van hun levenswensen. Afgezien van de twee weken waarin we ons kantoor hebben gesloten om samen met onze gezinnen van een heerlijke vakantie te genieten, blijven we onze energie ook in de zomer onverminderd voor onze relaties inzetten.

Welke noodzakelijke Wft-diploma’s heb je al gehaald?
“Op dit moment heb ik nog geen enkel WFT-PE examen gedaan. Met veel plezier volg ik dagelijks de vakliteratuur en de laatste ontwikkelingen in ons vakgebied. Maar waar ik me voorheen altijd als één van de eersten inschreef voor de PE-sessies, ontbreekt bij mij momenteel de passie om het WFT-PE examen te willen halen. Ik geloof namelijk niet dat ik hierdoor groei in mijn bekwaamheid als adviseur, maar uitsluitend in mijn vaardigheden om de gestelde vragen op de juiste wijze te interpreteren en te beantwoorden.”

Wat zou je na de zomer niet meer willen doen?
“Ik streef ernaar om voornamelijk dat te doen waar ik gelukkig van word en waar ik energie van krijg. En ik ben dankbaar dat dit mij bijzonder goed lukt. Ik verlies alleen regelmatig energie als het gaat om productbemiddeling. Voor mijn gevoel zijn we volledig doorgeschoten in regelgeving, vanuit onze toezichthouder maar ook vanuit de compliance-afdelingen bij aanbieders. Het najagen van de naleving van regeltjes is voor mijn gevoel niet langer een middel maar een doel op zich geworden en de ruimte voor het gezonde verstand en de menselijke maat is op de achtergrond geraakt. Het zou geweldig zijn wanneer er meer vanuit vertrouwen wordt gehandeld in plaats vanuit angst om te voorkomen dat er iets fout gaat.”

Wat is je boodschap aan Merel van Vroonhoven?
“Volgens mij is mevrouw Van Vroonhoven iemand die altijd de verbinding zoekt. Dat spreekt mij bijzonder aan in mensen. Ik hoop dat zij hierbij ook de verbinding tussen hoofd en hart weet te maken.”

Als je het voor het zeggen had, wat zou je dan morgen meteen veranderen aan de verzekeringsbranche?
“Ik zou direct de regelgeving binnen onze branche beperken. De oplossing hiervoor ligt volgens mij in een scherpe rol- en verantwoordelijkheidsverdeling tussen toezichthouder, aanbieder, adviseur, bemiddelaar en consument. Met een duidelijkere rol- en verantwoordelijkheidsverdeling zijn er tussen de partijen onderling eenvoudigweg minder regels nodig.”

Van welke industrie/welk bedrijf zou de verzekeringsbranche wat kunnen leren?
“Voor mij is Studio Roosegaarde een mooi voorbeeld van een bedrijf omdat Daan Roosegaarde en zijn team voortdurend op zoek zijn naar mogelijkheden om de relatie tussen mensen, technologie en omgeving te verbeteren en dit alles vanuit een maatschappelijk verantwoord oogpunt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de projecten als Smog Free en Smart Highway.”

Welke innovatie gaat de branche (binnen jouw werkgebied) echt veranderen?
“De voornaamste innovaties die ik tegenkom gaan over automatisering. Helaas heb ik vaak het gevoel dat hierdoor de afstand tussen de consument en onze branche groter is geworden omdat er niet meer wordt gekeken naar de mens en diens passies en motivaties, maar uitsluitend naar de zaken die noodzakelijk zijn om de systemen te vullen. Hier ligt volgens mij voor de komende jaren een mooie uitdaging.”

Alle zomerseries zijn hier terug te lezen.

Reageer op dit artikel