nieuws

Zomerserie (26): zeven vragen aan Bert Sonneveld van FFP

Branche

Zomerserie (26): zeven vragen aan Bert Sonneveld van FFP

In de zomerluwte komt amweb met een serie interviews met mensen uit de verzekeringssector. Luchtig, maar toch prikkelend. We leggen ze tien vragen voor, waarvan ze er zeven moeten beantwoorden. De 26e in deze serie is Bert Sonneveld, directeur van FFP.

Wat doe jij in de zomer? Wordt er dan nog wel gewerkt?
Op 8 oktober staat het FFP Congres op de agenda, daar zijn we heel druk mee bezig tijdens deze zomer. Het thema is ‘Investeren in geluk’. Het congres wordt een evenement waar iedereen die financiële planning een warm hart toedraagt bij moet zijn. Verder is de zomer een periode van bijkomen, terugblikken, om vervolgens hard door te werken om voor te bereiden op wat het drukke najaar te bieden heeft.

Welke noodzakelijke Wft-diploma’s heb je al gehaald?
Ik ben zelf geen adviseur en heb dus geen Wft-diploma’s nodig. Ik heb wel mijn schade- en vermogensdiploma’s, die nog een jaar langer geldig zijn.

Wat is je boodschap aan Merel van Vroonhoven?
Beste Merel. In jouw wetgevingsbrief van juli 2015 aan minister Dijsselbloem schrijf je dat financiële planning voor consumenten steeds belangrijker wordt. Als beroepsorganisatie van gecertificeerd financieel planners onderschrijven wij dat natuurlijk. Op hetzelfde moment signaleer je drempels, die het voor de consument moeilijk maken om met financiële planning aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de versnippering en de ontoegankelijkheid van financiële informatie. De FFP wil graag met jou onderzoeken hoe we drempels kunnen slechten. Ook financieel planners zijn gebaat bij goed geïnformeerde en goed gedocumenteerde klanten.

Wat is je boodschap aan Jeroen Dijsselbloem?
Beste Jeroen. Graag wil ik je vragen om wettelijke vakbekwaamheidseisen meer in samenhang te bezien met de kwaliteitseisen die bovenwettelijke keurmerken, zoals de FFP, aan hun adviseurs stellen. Vanuit de Wft zijn er PE-eisen en wij doen dat ook. Wat zou het mooi zijn als we de wettelijke PE-eisen en die van de keurmerken kunnen stroomlijnen. Daardoor kunnen we lastenverlichting realiseren voor duizenden financieel adviseurs en planners en wordt het doorleren en opdoen van extra vaardigheden aantrekkelijker voor veel financieel adviseurs. Als bewaker van het FFP-Keurmerk ziet de FFP vanaf 2018 graag meer ruimte voor adviseurs die toch al voldoen aan de PE-eisen van bovenwettelijke keurmerk. Ik vraag je om deze verruiming in overweging te nemen.

Welk boek ga je lezen?
Voor mijn verjaardag heb ik van mijn buurman, die zelf eigenaar is van twee boekwinkels, het boek ‘De waarheid over de zaak Harry Quebert’ van auteur Joel Dicker gekregen. Vol verwachting nam ik dit boek mee in het vliegtuig op weg naar mijn vakantiebestemming. Eenmaal in het hotel besefte ik dat ik het boek in het vliegtuig had laten liggen, terwijl ik er nog niet aan begonnen was. Die ga ik dus nu zelf kopen en lezen.

Welke innovatie gaat de branche (binnen jouw werkgebied) echt veranderen?
Robo-advies. Steeds vaker worden producten online verkocht, waar soms zelfs geautomatiseerd advies bij komt kijken. De rol van de klant en de adviseur in het adviesproces verandert. Relevante data worden makkelijker beschikbaar en kunnen door klanten zelf eenvoudig worden geïnventariseerd en zelfs al voor een deel worden geanalyseerd. Het maakt het adviesproces van de adviseur/ planner ook efficiënter. De meerwaarde van de adviseur ligt dan echt op hoogwaardig advies en op het zijn van een financieel vertrouwenspersoon van de klant.

Wie wil je op vakantie echt niet tegenkomen?
Vakantie is om even los te komen van het dagelijkse, ik ben dus niet actief op zoek naar bekenden. Toch kwam ik tijdens mijn vakantie deze zomer een oud-collega en een aantal dorpsgenoten tegen. Wat die ontmoetingen bijzonder maakten is dat in een vakantieomgeving heel andere gesprekken ontstaan dan op de werkvloer of in het centrum van je woonplaats. Gesprekken die los staan van de dagelijkse zaken. Dat vind ik mooi.

U kunt alle zomerseries hier teruglezen.

Reageer op dit artikel