nieuws

Zomerserie (24): zeven vragen aan Seada van den Herik van Zwitserleven

Branche

Zomerserie (24): zeven vragen aan Seada van den Herik van Zwitserleven

In de zomerluwte komt amweb met een serie interviews met mensen uit de verzekeringssector. Luchtig, maar toch prikkelend. We leggen ze tien vragen voor, waarvan ze er zeven moeten beantwoorden. De 24e in de serie is Seada van den Herik, CEO van Zwitserleven.

1. Wat doe jij in de zomer? Wordt er dan nog wel gewerkt?
In de zomer ga ik een paar weken op vakantie met mijn gezin. Dit jaar hebben we gewandeld in Oostenrijk, onszelf cultureel ondergedompeld in Venetië en zijn we tot rust gekomen in de Marken. Een prachtig gebied in Italië, waar ik vakantie heb ervaren als het Zwitserleven Gevoel. Daarnaast werk ik een paar weken in de zomer; afwisselend is er altijd iemand van de directie aanwezig. Ik geniet van deze relatief rustige weken. Je hebt nog eens tijd voor een praatje met collega’s en het lezen van interessante achtergrondartikelen.

2. Wat zou je na de zomer niet meer willen doen?
Liever leg ik de nadruk op wat ik wel meer wil gaan doen na de zomer. Na de zomer wil ik beter blijven sporten en bewegen. Dus elke dag tien minuutjes oefeningen in de ochtend, maandag ballet en zaterdag roeien. Maar ook in het weekend wandelen naar de winkels en bijvoorbeeld op de fiets naar de kapper. Dus zo min mogelijk in de auto in het weekend.

3. Wat is je boodschap aan Merel van Vroonhoven?
De AFM komt op voor consumenten in Nederland. Het is goed dat dit wordt gedaan. Daarbij is het wel belangrijk voor de AFM om ook te zorgen dat ze goed voeling houdt met consumenten in Nederland. Ik vraag me wel eens af op welke wijze de AFM die voeling houdt. Vanuit Klant Belang Centraal kunnen wij als verzekeraars en toezichthouder soms rationeel heel goed bedenken en uitleggen wat het beste is voor consumenten. Dat is echter niet altijd hetzelfde als wat consumenten zelf graag willen en ook doen. Hoe gaan we om met dit verschil? En hoe voorkomen we dat wij bepalen wat voor alle consumenten het beste is? Ik zou graag consumenten daar zelf, een goed geïnformeerde, verantwoordelijkheid in blijven geven.

4. Als je het voor het zeggen had, wat zou je dan morgen meteen veranderen aan de verzekeringsbranche?
Ik zou de sector graag eenvoudiger en klantgerichter maken. Nog meer de focus op behoeftes van klanten en hen inzicht geven in welke producten zij hebben en wat dat voor hen betekent. Wij zijn daar bij Zwitserleven al mee bezig. Niet meer de oneindige diversiteit en ingewikkeldheid in producten, maar eenvoud en inzicht voor onze klanten. De kunst is om daarbij wel het evenwicht te vinden; het kennen van de volledige inhoud onder de motorkap is niet nodig om een verstandige beslissing te nemen als klant. Het is aan de sector om die balans te bewaken.

5. Welk boek ga je lezen?
In de vakantie heb ik het boek Karakters uitgelezen van Kasper van Kooten, heerlijke zomerkost. Ik ben ook begonnen aan het boek De zwarte zwaan van Nassim Nicolas Taleb. Dat lees ik beetje bij beetje.

6. Van welke industrie zou de verzekeringsbranche wat kunnen leren?
Van de gaming-industrie. Die is ondertussen groter dan de filmindustrie. En Nederland schijnt er goed in te zijn. Via speelse interactie kunnen mensen op een hele natuurlijke manier veel leren en ontdekken. Ook complexe zaken. Daar zouden we in de financiële sector veel meer mee kunnen en moeten. Bij Zwitserleven proberen we dit te creëren met ons Pensioen Inzicht. Daarbij kunnen alle Nederlanders, niet alleen onze klanten, zelf aan de knoppen draaien om te zien wat bijvoorbeeld later stoppen met werken of deeltijdpensioen hen oplevert of kost. Dit kunnen we nog verder brengen vind ik. Maak het aantrekkelijk voor Nederlanders om zelf, met dat inzicht, keuzes te maken.

7. Welke innovatie gaat de branche echt veranderen?
Gaming! En dan niet zo zeer spelen met je beleggingen, maar interactief spelen met het geluk en de risico’s van een persona of je eigen levenspad. Wat betreft onze business: pensioen zou iets moeten zijn waar je zelf iets over kunt zeggen, zelf besluiten in kunt nemen. Wij maken ons dan ook hard voor keuzevrijheid voor de deelnemer. Zodat die op basis van de eigen keuzes van het Zwitserleven Gevoel kan genieten.

Eerdere zomergasten staan hier.

Reageer op dit artikel