nieuws

Vakmanschap: praktische vorm van wijsheid

Branche

Vakmanschap: praktische vorm van wijsheid

Vakmanschap is meer dan kennis alleen. Vakmanschap is een praktische vorm van wijsheid. Het is immers iets wat moet blijken uit de dagelijkse praktijk. Maar hoe kan de financieel adviseur in die dagelijkse praktijk waarde creëren en bijsturen? 

U bent een vakman omdat u vakwerk levert. Simpel … of toch niet? Want levert u vakinhoudelijke expertise of denkt u vooral mee met uw klanten? Bent u een kei in het schetsen van scenario’s of lost u liever ingewikkelde vraagstukken op achter uw bureau? Kortom, wat kenmerkt eigenlijk uw vakmanschap als financieel adviseur?

Voortdurende dialoog

Dr. Niels van der Weerdt van Inscope Consulting onderzocht samen met dr. Mark van Vuuren van Universiteit Twente op initiatief van Avéro Achmea het begrip vakmanschap. Van der Weerdt: “Vakmanschap is continu in ontwikkeling binnen de gemeenschap van vaklui. De voortdurende dialoog tussen vakmensen levert een gedeelde visie op over de kenmerken van vakwerk én de vakman.”

Bruikbaar materiaal

“Maar vakmanschap is ook een praktische vorm van wijsheid: in elke unieke situatie weten wat het goede is om te doen”, gaat Van der Weerdt verder. “Kennis is niet statisch en geen dorre theorie. Kennis is bruikbaar materiaal dat kan worden toegepast. Het gaat om kennis-in-actie.”

Specialist, professional, verbinder of pragmaticus?

Uit het wetenschappelijk onderzoek van Van der Weerdt en Van Vuuren komen vier vakman-profielen naar voren: specialist, professional, verbinder en pragmaticus. Elk profiel brengt een andere kracht of voorkeur naar voren. Met alle verzamelde kennis is vervolgens een praktisch online zelfassessment ontwikkeld: de Vakspiegel. Hiermee krijgt de financieel adviseur helder inzicht in de eigen kracht en het te ontwikkelen potentieel. Dat maakt het eenvoudiger gericht bij te sturen én duurzaam succesvol te zijn.

Direct zien waar uw kracht ligt en welk potentieel u nog kunt ontwikkelen? Ga naar www.vakspiegel.nl.

 

Reageer op dit artikel