nieuws

Kamervragen over beperkingen financiële start-ups

Branche

Kamervragen over beperkingen financiële start-ups

D66-Kamerlid Wouter Koolmees heeft Kamervragen gesteld aan minister Dijsselbloem over de beperkingen die de AFM oplegt aan financiële start-ups. Ondernemer Peter Verhaar tweette vorige week ‘heel boos’ te zijn over de belemmeringen waar zijn nieuwe onderneming Monefy mee te maken heeft.

Monefy werd opgericht door twee jonge mensen (Martin van Oyen en Rens Wajon), maar omdat beide mannen zo onervaren zijn in de branche heeft de AFM hun onderneming beperkt tot een maximum van zes werknemers, inclusief uitzendkrachten en bestuur. De aanwezigheid van ervaren rotten als Peter Verhaar, bekend van Alex en BrightPensioen, en Kees Droppert (ex-Credit Agricole) bracht daar geen verandering in. De AFM staat pas meer personeel toe als de oprichters meer dan een jaar ervaring op hebben gedaan. Verhaar: “Je moet blijkbaar allemaal minimaal één jaar leiding hebben gegeven. Hoe jonge disruptors dit moeten doen is mij een raadsel. Hoe deze start-up moet groeien? Geen idee, het zal de toezichthouder een worst zijn.”

Vragen
D66’er Koolmees stelt ook zo zijn vraagtekens bij de zaak. Hij wil weten wat de reden is voor de AFM-beperking en waarop het maximum van zes personeelsleden is gebaseerd. Ook wil het Kamerlid van Dijsselbloem horen wat de wettelijke grondslag voor de beperking is. Tot slot hoopt hij de minister tot actie aan te kunnen sporen met de vraag of hij in overleg met de AFM beperkingen als deze wil inventariseren en eventueel heroverwegen.

AFM
De toezichthouder liet eerder in een reactie weten dat het belangrijk is dat het bestuur van een onderneming over voldoende ervaring en kennis beschikt. Volgens de AFM is het juist een tegemoetkoming naar beginnende financiële ondernemers, want zonder deze regeling zouden de onervaren bestuurders afgetoetst worden om de consument te beschermen. “Een onervaren bestuur aan het roer van een financiële onderneming is onwenselijk. Maar tegelijkertijd moeten kleine ondernemingen wel een kans krijgen. Het bestuur kan dan in een kleinere omgeving (met minder impact op consumenten) ervaring opdoen.”

De toezichthouder liet deze week ook in een tweet aan Peter Verhaar weten graag met hem in gesprek te gaan.

Reageer op dit artikel