nieuws

Intermediair telt slechts één brancheclub met meer dan 1000 leden

Branche

Intermediair telt slechts één brancheclub met meer dan 1000 leden

In 2015 waren er 23 brancheorganisaties voor adviseurs en bemiddelaars. Twaalf daarvan hebben minder dan honderd leden. Twee tellen tussen de vijfhonderd en duizend leden, en slechts een steekt daar ver bovenuit. Dat blijkt uit de Marktmonitor voor Adviseurs en Bemiddelaars van de AFM.

Van de 7198 adviseurs en bemiddelaars die de Marktmonitor voor Adviseurs en Bemiddelaars (de opvolger van het self assessment) van de AFM hebben ingevuld, gaf 58 procent aan aangesloten te zijn bij een brancheorganisatie voor adviseurs en bemiddelaars. Een kwart van de respondenten is aangesloten bij twee of meerdere brancheorganisaties. Kantoren met personeelsleden zijn gemiddeld overigens vaker aangesloten. Voor zelfstandigen zonder personeel geldt dat 46 procent is aangesloten bij een of meerdere brancheorganisaties.

23 stuks
In 2015 waren er 23 brancheorganisaties. Op basis van de ingevulde Marktmonitor hebben twaalf daarvan minder dan honderd leden. Acht brancheorganisaties hebben tussen de honderd en vijfhonderd leden, twee brancheorganisaties hebben tussen de vijfhonderd en duizend leden (waaronder Adfiz) en een heeft er meer dan 2500 (de FFP). Het beperkte aantal leden van enkele brancheorganisaties is volgens de AFM te verklaren door de zeer specifieke doelgroep waar ze zich op richten.

De AFM nam in het onderzoek op: Adfiz, AVEP, FPSB, KPS, NIVRE, NOPD, NVF, NVGA, NVHP, OvFD, PiA, RAIA, RFA, RIA, RIFD, RMIA, RPA, SEH, Stichting DSI, Vereniging FFP, inclusief FFP, VOFP, VnaB. De Commissie Financiële Dienstverlening (CFD) was in 2015 niet opgenomen in de lijst maar is wel door respondenten opgegeven in de vrije keuzeruimte.

Reageer op dit artikel