nieuws

AFM in hoger beroep in zaak Cas Assurantiën

Branche

AFM in hoger beroep in zaak Cas Assurantiën

De AFM heeft laten weten in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de Rechtbank Rotterdam om de boete van € 100.000, opgelegd aan Cas Assurantiën, te vernietigen. In de tussentijd heeft de toezichthouder het persbericht over de boete en het boetebesluit van de website verwijderd.

De AFM beboette het assurantiekantoor uit Zeewolde omdat het ‘onredelijk hoge vergoedingen’ berekende voor het adviseren en bemiddelen in het oversluiten van beleggingsverzekeringen. Cas liet dat niet op zich zitten en vocht de boete aan bij de rechter. En met succes. De rechter stelde dat bemiddelaars en adviseurs in beginsel vrij zijn om met de cliënt een beloning af te spreken. De AFM mag daar alleen op ingrijpen als zij duidelijk kan aantonen dat rekening te hoog is.

Cas maakte voor de rechter duidelijk dat het een ‘fixed fee’ afsprak met zijn klanten, terwijl de AFM ervan uitging dat het kantoor een uurtarief rekende. Omdat de in rekening gebrachte vergoeding een fixed fee is, kan het inbouwen van een zekere marge bij de vaststelling van de vergoeding niet als kennelijk onredelijk worden beschouwd, zei de rechtbank. “Gelet op het hanteren van een fixed fee was Cas naar het oordeel van de rechtbank niet gehouden een urenregistratie bij te houden ter verantwoording van haar honorarium.”

Advocaat Andries Doets van het kantoor Finnius, die Cas Assurantiën vertegenwoordigde, reageert tegen amweb op het hoger beroep: “Kennelijk vindt de AFM het een belangrijke casus om te zien waar de piketpaaltjes geslagen mogen worden. Ikzelf had gedacht dat zij een andere zaak daarvoor zouden gebruiken. Er zijn voorbeelden van zaken waar veel hogere vergoedingen zijn gerekend.” Doets verwacht dat het ongeveer een jaar zal duren voor er een uitspraak in hoger beroep is.

Reageer op dit artikel